Mikael Damberg, Anders Ygeman och Magdalena Andersson är några S-toppar som lyfts fram som Stefan Löfvens möjliga efterträdare på partiledarposten. Foto: Christine Olsson/TT/Stefan Jerrevång/TT/Christine Olsson/TT

Så har favoriterna svarat om att ta över som partiledare

Uppdaterad
Publicerad

En handfull S-veteraner spås nu vara tänkbara som Stefan Löfvens efterträdare. Samtliga har varit aktiva i partiet i över 30 år – men egentligen är det bara en som tidigare gett uttryck för att vilja bli partiledare för Socialdemokraterna.

Statsminister Stefan Löfven hann knappt avsluta sitt sommartal innan spekulationerna om vem hans efterträdare kunde tänkas bli var i gång. En av favoriterna, åtminstone enligt tyckare och experter, är nuvarande finansminister Magdalena Andersson (S).

Läs mer: Hon lyfts fram som favorit att ta över efter Löfven

Ytterligare namn som nämnts är bland annat inrikesminister Mikael Damberg (S), energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

Magdalena Andersson

Har varit aktiv inom partiet sedan 1990-talet och finansminister sedan regeringsskiftet 2014. När Stefan Löfven inte varit i Almedalen har hon varit hans givna ersättare.

I en Demoskop/Aftonbladet-mätning från i maj är hon också de socialdemokratiska väljarnas favorit till att efterträda Stefan Löfven. Magdalena Andersson har tidigare sagt att hon inte vill bli partiordförande.

– Jag skulle inte känna att det är min uppgift. Det passar väldigt bra för mig att vara finansminister. Det passar mitt kynne bra, sa hon till SvD i december 2019.

Anders Ygeman

Har varit aktiv inom Socialdemokraterna sedan tidigt 1990-tal (valdes till SSU-ordförande 1992) och anses tillhöra partiets vänsterfalang. Som inrikesminister i Stefan Löfvens första regering tog Anders Ygeman en aktiv och synlig roll under flyktingkrisen 2014/2015.

Detta gjorde att det redan då började pratas om honom som en potentiell efterträdare till Stefan Löfven. I en intervju med Expressen 2019 gav han sin syn på saken.

– Jag går inte runt och trånar efter att bli partiledare för Socialdemokraterna. Jag tror att de flesta som är på den nivå jag är i politiken inser vilket fruktansvärt hårt arbete det är att vara statsminister.

Det som talar emot Anders Ygemans möjligheter att bli vald till partiledare för Socialdemokraterna är att han var en av huvudpersonerna i IT-skandalen vid Transportsyrelsen 2018, vilket ledde till att han avgick som inrikesminister.

Lena Hallengren

Har tillhört Socialdemokraternas högerfalang och utsågs till minister för första gången som 28-åring, då som förskoleminister i Göran Perssons regering. Som socialminister under pandemin har hon blivit ett välbekant ansikte för många väljare. I våras meddelade hon att hon hade bröstcancer.

Mikael Damberg

Har varit aktiv i partiet sedan 1990-talet och anses tillhöra partiets högerfalang. Är i dag en av Stefan Löfvens absolut närmast förtrogna. Redan 2011, i samband med Mona Sahlins avgång, anmälde han sitt intresse för partiledarposten:

”Till alla er som vill se mig som ny partiledare och undrar om jag vill och ställer upp. Jag vill verkligen vara med och ta ansvar för den nystart som partiet behöver. Hur jag bäst kan göra nytta och vilken roll jag kan spela är det andra som får avgöra”, skrev han i ett inlägg på Facebook då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.