På nätforumet Flashbacks delforum ”Integration och invandring” tycks den absoluta majoriteten av skribenterna vara invandringskritiska. Här verkar många uttryck och påståenden, som i andra sammanhang skulle kunna betraktas som hatbudskap, vara norm, skriver FOI i sin rapport ”Hatbudskap och våldsbejakande extremism i digitala miljöer”.
FOI har analyserat all text som har skrivits på delforumet från starten 2007 till mitten av november 2016. Myndigheten konstaterar att jargonen har förändrats över tid. I början av 2011 etablerades till exempel begreppet ”sjuklövern”. Orsaken var sannolikt att användarna behövde ett ord som kunde sammanfatta alla riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna, som hade kommit in i riksdagen några månader tidigare.
Läs mer: Peter Springare: Hat och hot var väntat
Tappat i förolämpningskraft
Andra förändringar är mer subtila och äger rum under en längre tid.
Ordet ”blatte” har minskat stadigt sedan 2007, vilket kan bero på att det med tiden har tappat i förolämpningskraft eftersom personer med invandrarbakgrund allt oftare kallar sig själva för blattar. Eller så kan det helt enkelt ha blivit gammalt – slangord och jargong har nämligen inte så lång livslängd.
Däremot har ”skäggbarn”, vilket syftar på vuxna flyktingmän som ljuger om sin ålder, blivit allt mer populärt. Det dök upp första gången 2014, men blev inte etablerat förrän våren 2015 och nådde sin topp samtidigt som flyktingströmmarna till Sverige ökade drastiskt. Trots att antalet ensamkommande flyktingbarn minskade under 2016 ligger ordet kvar på en ganska stabil nivå.
Andra ord som ofta används på forumet är bidragsparasiter, gräshoppor, apor, babbe, kamelknullare, menapack, parasit, skäggapa, tattare, bidragsinvandring, rasblandare och våldtäktskultur.
– De här orden är etablerade på forumet, säger Lisa Kaati, forskare vid FOI och projektledare för rapporten som är en del av ett regeringsuppdrag för att bekämpa hatbrott och rasism.
Läs mer: Regeringen vill fokusera på hat på nätet
Modeorden går i vågor
Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet, håller med om att de olika uttryckens popularitet går i vågor.
– Ja, så har det alltid varit. Orden kommer och går om man ser det historiskt, det är alltid knutet till verkliga händelser. Det här har vi sett vid varenda flyktingvåg, säger hon till SVT Nyheter.
Ordet ”skäggbarn” är inget nytt, utan förekom redan under flyktingretoriken på 1930-talet. Då användes det bland annat för flyktingar från Tyskland. Ordet har också använts för att beskriva unga flyktingar från Norge under andra världskriget.
– Det är den vanliga stereotypen, att hotet i alla flyktingvågor är unga män som kommer hit och antastar svenska flickor.
”Blatte” är ett typiskt 1970- och 1980-talsuttryck, därför är det kanske inte så konstigt att populariteten har sjunkit.
– Det är inte inne just nu. Det går mode i uttrycken, men det kan komma tillbaka igen.
Läs mer: Mobiliserar mot näthatet
Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det ”aport” i stället för ”apor”. Dessutom hade några av orden skrivits ihop så att innebörden blev felaktig.