Björn Hedensjö svarade på frågor i SVT:s chatt om hur man ska kommunicera kring svåra och läskiga ämnen med barn. Foto: SVT

Så kan du prata med barn om svåra nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Krig, gängvåld, klimatförändringar, lågkonjunktur – hur bör vi vuxna prata med barn om svåra nyheter? Och hur ska man själv hantera alla svarta rubriker utan att bli ledsen och uppgiven när världsläget känns extra mörkt och deppigt?

Här kan du läsa ikapp psykologen Björn Hedensjös svar på publikens frågor.

Ställ dina frågor till psykologen

Åsa • Mina barn blir förvirrade när de hör nyheterna på olika sätt. Vissa medier säger saker som stöder en sida utan att ta hänsyn till den andra, och de känner nu en negativ inställning mot detta partiska medielandskap. Hur kan jag förklara detta?

Hej Åsa! Jag tror det kan vara bra med grunderna i källkritik (där svårighetsgraden förstås får anpassas efter barnens ålder). Förklara att medier har olika arbetssätt, att vissa är mer trovärdiga än andra, och att det ibland kan bli oavsiktligt fel i rapporteringen.

Nu rundar jag av här, tack för alla fina frågor!

Bhice • Min son drar sig undan gråta mycket. Tycker världen mycke hemsk. Försöka prata, kan jag be skolan prata med kurator?

Ja! Kuratorn finns där för att hjälpa.

Aletta • Min farfar är italienare. Han sa altid hälsan går altid först oavsett hur rik man är. Kan hälsan avgörande i svåra tider?

En klok man din farfar! Inom psykologin brukar man prata om resiliens, helt enkelt att man klarar stress bättre när man mår bra.

Lisa • Jag försöker tillämpa principen att svara på mina barns frågor, men att inte själv ta upp saker. Men vad gör jag om de aldrig ställer frågor? Tex om kriget i Ukraina. Det har aldrig kommit upp och jag tror inte att de pratat om det i skolan.

Jag tycker inte att du behöver vara rädd för att ta upp nyhetshändelser om det inte är så att barnen är särskilt oroliga.

Anonym • Alla kommuner har inte tillgång till en kurator eller psykolog.
Man vill ju helst hitta en person som lyssnar och kan ställa frågor för komma fram till mina bekymmer. Oftast känner man sig inte lyssnad. Kan man förlita sig på kurator/psykolog via nätet?

Absolut! En legitimation är en kvalitetsgaranti.

Hanna E • Jag är extravuxen till ett barn på 12 år som ”fräser” ifrån så fort jag ställer en endaste fråga om hennes mående, hennes vänner eller hennes tycke om olika saker (t.ex favorit-artist osv.). Hon säger ”jag vill inte prata om mig eller att du ska fråga mig saker”. Jag träffar henne bara någon gång i månaden. Vad händer i henne och hur kan jag närma mig henne?

Hej Hanna, det låter jobbigt, men det kanske kan hjälpa att veta att detta är en vanlig erfarenhet för extraföräldrar. Ett kort, snabbt tips utan att ha koll på era omständigheter: såna här låsningar kan man ibland komma runt genom att försiktigt intressera sig för en aktivitet barnet verkligen gillar (sätta sig bredvid vid datorn och intressera sig för spelet eller motsvarande).

Orolig mamma • Hur kan jag förbereda mitt barn för att eventuellt utsättas för hets mot folkgrupp av jämnåriga (lågstadiet)?

Om risken är överhängande tänker jag att det är bra att prata med vuxna i skolan om hur de kan förebygga detta. Samtidigt kan det så klart vara bra att ta upp det med barnet, och på ett enkelt sätt förklara att det inte har med barnet att göra, att det är fel och otillåtet (förstås), och att barnet ska vända sig till ansvariga vuxna om det händer.

Anders, orolig förälder • Mitt barn, 12 år, är väldigt intresserad av omvärlden och nyheter. Men med tanke på alla krig, elände och etc, så blir jag orolig hur hon kommer att påverkas. Hur ska jag tänka med nyheter för mitt barn? Jättetacksam för svar

Vad fint med ett sånt intresse för omvärlden! Man kan nog utgå från att ditt barn har koll på allt som pågår, din roll kan vara att hjälpa till att ge sammanhang, och att försöka hålla koll på hur barnet påverkas (många klarar trots allt av det ganska bra). Om det skulle vara så att barnet påverkas negativt när det är särskilt mycket elände kan du stötta hen att dra ner på nyhetskonsumtionen och ägna sig mer åt andra aktiviteter ett tag.

Anders • Psykolog eller till psykiatrin? Hur ska man veta vad som är bäst att söka sig om man behöver den hjälpen?

Om man vänder sig till psykiatrin (psykiatrisk vård) kommer man sannolikt att träffa både psykologer och läkare (psykiatriker).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.