En klädstång med hängande plagg i olika färger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör expertens tre tips om hur du minskar kemikalierna i dina kläder. Foto: Berit Roald/NTB/TT

Så minskar du mängden kemikalier i dina kläder

Publicerad

Kemikalier som används i tillverkningen av kläder kan vara skadliga för både hälsan och miljön, men det finns saker du som konsument kan göra för att minska risken att exponeras.

Stora mängder kemikalier används vid tillverkning av textilier. Dels sådana som tvättas ur och försvinner under produktionen – dels sådana som tillsätts för att ge särskilda egenskaper eller utseenden.

Det har tidigare rapporterats om att exempelvis kläder från det kinesiska modejätten Shein innehåller ämnen som kan vara farliga för hälsan. Vissa ämnen i kläder och andra textilier kan också vara skadliga för miljön.

Tvätta eller inte tvätta?

Vissa typer av kemikalier kan du tvätta ur kläderna, medan andra ämnen kan läcka ut och skada miljön vid tvätt.

Textilier som innehåller överskott av till exempel färgämnen går bra att tvätta före användning, enligt Kemikalieinspektionen.

Däremot ska du undvika att tvätta textilier som har behandlats med exempelvis insektsavvisande medel – eftersom ämnena hamnar i sköljvattnet och kan vara skadliga för organismer som lever i vatten.

Hur undviker jag att köpa kläder med skadliga kemikalier?

Kemikalieinspektionen rekommenderar att exempelvis leta efter miljömärkning på textilierna eller fråga personal i affären om vilka ämnen de innehåller.

I klippet ovan ser du experten Camilla Westlund från Kemikalieinspektionen ge tre tips på hur du kan minska mängden kemikalier i dina kläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.