Skrivande händer och el-torn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska vi som användare tänka innan vi använder oss av till exempel ChatGPT? – Hör Victor Galaz, docent i Stockholm Resilience Center på Stockholms universitet svara på tre frågor om AI och miljön i klippet. Foto: TT

Så påverkar din AI-användning klimatet

Publicerad

Artificiell intelligens har tagit världen med storm och många använder det vardagligt, men vad kostar det oss i termer av energi och miljö?

För varje gång du gör en enkel sökning via en AI-driven chattbot som ChatGPT, krävs det ungefär en halv liter vatten för att kyla ner de dataserverhallar som behövs för att systemet ska fungera skriver Forbes.

– Sökmotorer eller chattbot är den typen av teknik där man börjar se ganska tydligt att energianvändningen och koldioxidavtrycket växer, säger Victor Galaz docent vid Stockholm Resilience Center på Stockholms universitet.

Energiförbrukningen lika stor som Japan

Enligt en rapport som International Energy Agency släppte tidigare i år, beräknas energianvändningen till bland annat AI vara lika stor som hela Japans årliga energiförbrukning år 2026.

– Både länder och teknikbolag inser att energibehovet ökar, säger docenten Victor Galaz.

Bristande transparens hos företag

AI-företag som OpenAI inte är helt transparenta med hur mycket energi som används för att utveckla systemen, vilket är anledningen till att det bara finns uppskattningar.

– Det kanske är affärshemligheter, de kanske inte vill göra sig själva sårbara för kritik, tror Victor Galaz.

Hör Victor Galaz svara på tre frågor om AI och klimatet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.