M och KD:s budgetförslag innehåller sänkt skatt för både inkomsttagare och pensionärer. Foto: TT

Så påverkas du av M:s och KD:s gemensamma budget

Uppdaterad
Publicerad

Sänkt inkomstskatt för alla, sänkt pensionärsskatt och skrotade byggsubventioner. Det är några av förslagen i Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag som gäller för nästa år. Så här påverkas du av förslagen.

Jobbskatteavdraget utökas

Redan den 1 januari 2019 vill partierna införa ytterligare ett jobbskatteavdrag på totalt 10 miljarder kronor årligen. Alla som arbetar får sänkt skatt med upp till 210 kronor i månaden.

Pensionärsskatten sänks

M + KD vill kompensera pensionärerna med att sänka deras skatt med 5,2 miljarder kronor om året. Det är enligt partierna 1 miljard kronor mer än i den rödgröna övergångsregeringens budgetförslag.

Mindre statlig skatt

Budgeten innehåller ett förslag om att brytpunkten för att betala statlig skatt höjs. I dag betalar alla som tjänar 40 600 kronor i månaden eller mer statlig skatt på det överskjutande beloppet. I Moderaternas och Kristdemokraternas förslag höjs brytpunkten till 42 000 kronor i månaden. Kostnad: 4 miljarder kronor om året.

Borttagen extra arbetsgivaravgift

M och KD har också enats om att ta bort den extra arbetsgivaravgift som den rödgröna regeringen lagt på dem över 65 år som arbetar, en avgift som gjort det dyrare att ha äldre kvar i arbetslivet. Sänkningen genomförs till den 1 september 2019 och kommer fullt utbyggd innebära att arbetsgivarnas skatt sänks med 2 miljarder kronor om året.

Övriga förslag

M- och KD-budgeten innehåller även förslag där de exakta prislapparna inte är kända. Det gäller bland annat mer pengar till försvaret, vården och polisen.

Försämringar – för vissa

Skattesänkningarna och satsningarna ska betalas genom att en del rödgrön politik skrotas. Åtminstone på sikt, eftersom det finns få skarpa förslag i den antagna budgetreservationen

Bland annat vill M + KD dra in subventionerna till bostadsbyggande och slopa avdragsrätten för fackavgift.

Det blir dessutom mindre pengar till Arbetsförmedlingen, höjd moms för naturguider och avskaffat växastöd för egenföretagare som vill anställa.

M och KD har sagt att de på sikt återinföra den bortre parentesen i sjukförsäkringen till högst två och ett halvt år. Dessutom gick partierna till val på sänkt ersättning till arbetslösa. I den frågan har de dock inte stöd av SD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet