Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Så skyddar du ditt hem från översvämning Foto: TT

Så preppar du hemmet vid risk för översvämning – expertens bästa tips

Uppdaterad
Publicerad

Efter solsken väntas nu skyfall på flera håll i Sverige – skyfall som kan orsaka vattenskador. Skadeförebyggaren tipsar om hur man minskar risken för skador på hus.

– Det är viktigast att man är hemma så man faktiskt kan vidta åtgärder.

Skyfall och kraftiga regn är särskilt vanliga under juli och augusti. Under söndagen utfärdades en orange varning för skyfall i inre Götaland, vilket betyder att det finns risk att regnet orsaka allvarliga konsekvenser och fara för allmänheten, enligt SMHI.

Vid kraftiga regn finns en risk för att vattensamlingarna inte rinner undan och istället tränger in källare och fastigheter. För att undvika skador kan man som villaägare vidta en rad åtgärder i och utanför sina hus.

– Först och främst, klä på dig och gå ut, ta ett varv runt huset och se över fönster, ventiler och brunnar så att allt är stängt, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

”Inte raketforskning”

Det viktigaste är enligt skadeförebyggaren att hålla sig hemma så man kan hålla koll och agera innan skyfallet kommer, eller om vatten börjar tränga in.

– Det är inte raketforskning egentligen, de kortsiktiga åtgärderna man kan vidta innan är ganska enkla och kräver inte så mycket.

Det handlar främst om att täta öppningar, rensa stuprör och brunnar samt flytta på saker som står på, eller under, marknivå.

– Det gäller även lägenhetsboende, titta till källarskrubben. Vet man att det är ett stort skyfall på gång så kan det vara klokt att lyfta upp saker så att de inte står på källargolvet.

Om du drabbas

Man kan få ersättning från en villa-, fritidshus- eller bostadsrättsförsäkring för översvämningsskador.

För att få ersättning från försäkringen ska vatten ha runnit in i huset från markytan genom en ventil, dörröppning eller fönster, eller trängt upp genom en avloppsbrunn. Skador på grund av dålig dränering ersätts däremot inte, enligt Konsumenternas.

Har saker som möbler och kläder skadats kan du också få ersättning från din hemförsäkring – och om du inte kan bo kvar i ditt hem medan skadan åtgärdas så kan hemförsäkringen ersätta merkostnader för annat boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.