• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så ser Annie Lööf (C) på Alliansens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Alliansens möjligheter att hålla ihop har diskuterats flitigt sedan Moderaterna bytt inställning och vill samarbeta med SD, något som både Centerpartiet och Liberalerna sagt nej till.

Fortfarande är förstahandsalternativet att Alliansen ska bli större än de rödgröna i nästa val och därmed bilda regering, säger Annie Lööf när hon är gäst i Agenda.

– Det är val nästa år och vi behöver forma en alliansgemensam reformagenda och bilda regering, säger hon.

Agenda

”Löfven ska bli av med jobbet”

–Jag vill hålla ihop Alliansen. Den är det bästa samarbetet för jobb, miljö, ett tryggare Sverige. Jag och Liberalerna har sagt att vi vill föra samtal över blockgränserna. Men det är lite förenklat att man ska välja mellan Stefan Löfven eller Alliansen och SD. Jag kommer att se till att Löfven blir av med jobbet efter valet, säger Annie Lööf.

– Jag kommer inte ingå i ett regeringsunderlag som behöver aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Det är ingen nyhet, konstaterar C-ledaren vidare.

”Vi håller på och planerar valrörelsen”

Annie Lööf säger att det är viktigt att ha respekt för väljarna.

– Nu måste vi se till att vinna nästa val om 18 månader. Vi håller på för fullt att planera den här valrörelsen och vi måste se till att väljarna lägger sin röst på något av Alliansens fyra partier. Då finns det möjlighet att bilda en Alliansregering.

Men om det inte blir så, och om Moderaterna vill bilda regering med Alliansen, fast ni är mindre än de rödgröna, och ta stöd av SD – vad gör ni då?

Då har jag sagt att vi kommer inte att stödja en regering som söker stöd hos Sverigedemokraterna. Då kommer vi att vilja att Alliansen för samtal över blockgränsen.

”Jag ingår inte i en regering med SD”

Men om du inte får med dig hela Alliansen, vad gör du då?

– Den som söker mandatet att bli statsminister måste ju se till att vinna en sådan omröstning i riksdagen. Och jag är väldigt tydlig med att jag kommer inte att ingå i samma regeringsunderlag som SD, däremot vill jag ha en ny stark Alliansregering, i stället för att fokusera på vad som händer om vi förlorar valet. För där har vi olika besked, men de är tydliga – åt varsitt håll.

Både du och Jan Björklund har förordat att ni ska föra samtal med Socialdemokraterna över blockgränsen. Om ni inte får med er de andra två på det, ska ni gå fram själva då och samarbeta med S?

C kan bli oppositionsparti

– Nej, Centerpartiet kommer inte att göra det. Jag kommer inte att lämna Alliansen för att sätta mig i en Stefan Löfven-ledd regering. Jag vill hålla ihop Alliansen. Och om inte hela Alliansen kan tänka sig att föra samtal över blockgränsen utan söker sig närmare Sverigedemokraterna, då kommer Centerpartiet att ställa sig utanför och vara ett oppositionsparti.

Men då släpper ni också fram Stefan Löfven?

– För mig handlar det om att jag inte tänker stödja en socialistisk regering som har en skadlig vänsterpolitik. Jag tänker heller inte legitimera SD. Därför ägnar jag min kraft och ledarskap åt att få C att växa och få de övriga Allianspartierna att växa. För då blir vi större än de rödgröna. Då kommer vi att bilda en Alliansregering och bryta den negativa trend som vi har nu och den skadliga vänsterpolitik som finns.

Kan pressa regeringen hårdare

Är det inte bättre att samarbeta med Löfven och försöka få igenom så mycket centerpolitik som möjligt, än att ställa sig utanför och bara titta på?

– Men vi gör ju det i dag. Alliansen har slutit en rad överenskommelser tillsammans med regeringen. För mig handlar det nu om att visa att vi är en mer aktiv opposition. Jag kan tänka mig att pressa regeringen än hårdare om man nonchalerar riksdagens beslut.

Annie Lööf exemplifierar med om det skulle komma ett förslag om kilometerskatt.

– Då är C beredda att lägga misstroendevotum mot enskilda statsråd. Vi kommer fortsätta stoppa skadliga förslag från regeringen, som förra veckan med tvångskvotering i bolagsstyrelser.

I fredags meddelade Moderaterna att de har tackat ja till ett möte med SD, som vill diskutera förutsättningarna och formerna för förhandlingar i riksdagen redan nu. Hur ser du på det?

– Moderaterna har varit tydliga med att de inte vill förhandla med SD och inte samarbeta med dem i regeringsställning.

”Vi förhandlar inte med SD”

Förhandla ska de väl göra och se vilka frågor de kan komma överens om?

– I de kontakter jag haft med Moderaterna har de strukit under att de inte vill förhandla med SD. Det är viktigt att se hur det här utvecklar sig. C kommer inte att förhandla med SD i utskotten. Vi ska fortsätta samtala och hälsa på varandra, det är normalt hyfs, men vi förhandlar inte i politiska frågor. Och då kommer inte heller Alliansen att göra det.

Om Moderaterna vill fortsätta ha samtal med SD så måste det vara deras ansvar, menar Annie Lööf.

”Ett bekymmer för Alliansen”

– Jag tar ansvar för C och den del av Alliansen som vi utgör. Vi är tre allianspartier som säger nej till att förhandla med SD i utskott.

Men hon medger att det blir ett bekymmer för Alliansen eftersom de andra tre partierna inte kommer att ändra uppfattning för att Moderaterna och Sverigedemokraterna gör det.

Finns Alliansen kvar?

– Självklart. Vi träffades förra veckan, vi har haft samtal i dag. Vi kommer fortsätta träffas i veckan. Vi kommer fortsätta presentera gemensamma förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet