Amerikanska CNN, brittiska The Guardian, franska Le Monde, norska VG, danska Politiken – listan kan göras lång på alla utländska medier som just nu uppmärksammar Sverige inför valet.
– Valet är mycket mer uppmärksammat än tidigare och intresset är stort. Det ser man exempelvis på antalet sidvisningar, säger Hanne Skartveit, politisk redaktör på Norska VG på telefon.
Hon har precis publicerat en ledare med rubriken ”Drama i det svenska ”folkhemmet” där fokus till stor del ligger på Socialdemokraternas och Moderaternas tillbakagångar och Sverigedemokraternas framgångar.
– Det är ett helt annat val nu än tidigare. Det är betydligt mer spänt och mycket är ju kopplat till flyktingkrisen 2015, säger hon.
”Europa håller andan”
Temat ”Sverigedemokraternas framgångar” har varit genomgående i många artiklar som publicerats av utländska medier under de senaste dagarna.
“Medan Sverige flörtar med ytterhögern håller Europa andan”, rubricerar exempelvis amerikanska CNN en artikel som publicerades idag och ”Nationalistisk röst hotar att krossa det svenska lugnet”, rubricerade brittiska BBC en artikel som publicerades för några dagar sedan.
Även Sveriges mer strikta migrationspolitik har varit i fokus och i en artikel som tyska Spiegel publicerade under lördagen lyder rubriken ”Sverige har inte plats kvar för människor som Nijab”.
Forskare: ”Det finns ett nyhetvärde i det avvikande”
Lars Nord är professor i politisk kommunikation och han är inte förvånad över fokuset i utländska medier.
– Det finns ett nyhetsvärde i det som är avvikande. Sverige har tidigare förknippats med en liberal migrationspolitik och två tydliga politiska block, nu stämmer inte den bilden längre och då tar man fasta på det. Hade det varit business as usual så hade vi fått betydligt mindre uppmärksamhet, säger Lars Nord.
Huruvida den utländska rapporteringen kommer påverka bilden av Sverige, menar han, ligger i betraktarens öga.
– Har man en bild av ett öppet och tolerant land kan nog den bilden få sig en knäck, har man å andra sidan en bild av att Sverige varit för naivt blir man nog inte lika upprörd.
Något som också fått stor uppmärksamhet är nyheten om hur SVT tog avstånd från ett av Jimmie Åkessons uttalanden i partiledardebatten. Nyheten låg högt på flera nordiska mediesajter under lördagen. Danska Dr skrev exempelvis en artikel med rubriken ”Bra eller dåligt? Kritiken haglar över SVT som tog avstånd”.