• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pia Östensson, intendent vid Palynologiska laboratoriet Foto: Annica Roos, Naturhistoriska riksmuseet

Pollenexpertens bästa tips: Var ute på natten

Uppdaterad
Publicerad

Höga halter av pollen kan ställa till det för de som är allergiska mot gräs och andra växter. SVT har pratat med Biologen och pollenexperten Pia Östensson som ger dig de bästa tipsen hur du kan njuta av sommaren trots att pollennivåerna är höga.

Förutom de klassiska tipsen som att ta mediciner och hålla koll på pollenrapporter har Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, ett par smarta tips för dig som är allergisk men ändå vill passa på att njuta av sommaren.

LÄS MER: Pollenexpert: Var beredd med medicinen

– Generellt är det lägre pollennivåer på natten och tidigt på morgonen, växter pollinerar mer på dagen. Det brukar vara som mest pollen fram till 17-tiden ungefär. Efter ett rejält regnfall kan man också passa på att vara ute, säger Pia Östensson.

Personer reagerar på olika sätt

Pollensäsongen sträcker sig normalt från maj till september och kulmen brukar nås kring midsommar. Dessutom är det väldigt individuellt hur människor reagerar på olika pollennivåer enligt Pia Östensson. Områden nära högt gräs och nyklippt gräs kan påverka allergiska personer på olika sätt.

LÄS MER: Värsta vädret för pollenallergikerna

– Hur en person reagerar är väldigt olika. En del personer undviker att ta en löptur utomhus, medan andra kan må bättre av det, säger Pia Östensson.

Munskydd kan funka

På Naturhistoriska riksmuseets hemsida pollenrapporten finns prognoser för hela landet och även en app att ladda ner. Med appen kan man hålla koll på olika pollenslag och få en personlig pollenprognos som baseras på hur en person reagerat vid en viss halt, förutsatt att du använt appen under ett antal dagar.

Fungerar det att täppa till näsborrarna med öronproppar?

– Det kan funka, men pollen kommer in i kroppen genom både näsa, mun och ögon. Munskydd i så fall, det skyddar både näsa och mun samt kan minska mängden pollen i lungorna, säger Pia Östensson.

Tips för pollenallergiker

1 Vad är du allergisk mot?

– Ta reda på exakt vad det är man är allergisk mot och ta reda på så mycket som möjligt om var de växer.  

2 Rätt medicin 

– Ta kontakt med din vårdcentral och se till att få din allergi ordentligt utredd för att för att få en medicin som passar. 

3 Följ pollenrapporterna 

– Håll koll så att du vet när det är höga halter och kan anpassa dig därefter. 

4 Var ute på natten

– Det är generellt mindre pollen nattetid.

5 Tvätta dig och dina kläder 

– När man vistas ute fastnar pollen i kläderna och i håret. Se därför till att byta kläder när du kommer hem och att skölja håret. Annars finns risken att du får pollen på kudden och då kan man få besvär när man ska sova. Det är därför också bra att tvätta sängkläder ofta, inte minst örngottet.

6 Borsta dina pälsklädda husdjur 

– Hundar och katter får pollen i pälsen när de vistas ute. Det kan därför vara en god ide att borsta dem innan de kliver över tröskeln. 

7 Var försiktig med att vädra, även på natten. 

– På flera sidor på nätet står det att man ska passa på att vädra på natten eftersom växterna inte släpper ifrån sig pollen då. Vi har dock sett i tester att det kan vara lika mycket pollen på natten som på dagen. Pollen kan färdas lång väg från andra länder med varm luft. När det blir kallare på natten faller det ner och kan komma in genom öppna fönster.

Så ett råd till personer som inte lider av pollenallergi:

8 Ha överseende 

– Pollenallergi är inte trivialt och ickeallergiker bör vara medvetna om tillståndet. Drygt hälften av alla som lider av pollenallergi har medelsvåra till svåra besvär. Det känns ungefär som att man har influensa. Man kan bli deprimerad och lättretlig och orkar inte lika mycket på jobbet eller i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.