• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pollen i luften igen. Foto: TT

Ny livskvalitet för pollenallergikerna

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alla som njuter av att våren är på ingång. För dem som är allergiska mot olika typer av pollen väntar en besvärlig tid. Men nu finns ett botemedel som allt fler får tillgång till, vaccinering. Men behandlingen tar lång tid, hela tre år, innan den ger fullgott skydd.

På Astma- och allergimottagningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg vaccinerar man på löpande band. Cirka 700 personer kommer regelbundet till mottagningen för att få sin allergispruta och de flesta är mycket allergiska mot björk- eller gräspollen.

LÄS MER: Visste du att man kan vara allergisk mot vissa livsmedel som pollenallergiker?

– Det blir lite som löpande band för det kan vara uppåt 40 patienter på mottagningen under en och en halv timme, säger Monica Arvidsson som är överläkare och chef för allergisektionen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Patienterna får sin spruta en gång i veckan i början av programmet och en gång var sjätte vecka i slutet och hela vaccinationsprogrammet tar tre år att genomföra. Men trots att vaccinationsprogrammet är både jobbigt och långvarigt, är det många som köar för att få ta del av det, för behandlingen ger bra resultat för de allra flesta.

90 procent blir bättre

– När det gäller pollen så är det minst 90 procent av patienterna som blir klart bättre och får en mycket bättre livskvalitet, och många tycker att de får ett helt nytt liv, säger Monica Arvidsson.

Mellan 20 och 30 procent av befolkningen är allergiska mot pollen,  men i Västra Götaland är det bara de med svårast besvär som får tillgång till sprutvaccinationen.

Fler allergiläkare behövs

– Vi är ganska överens, alla allergologer, om att betydligt fler skulle ha väldigt stor nytta av behandlingen än dem som får den idag, säger Monica Arvidsson .

Vad behövs för att ni på Sahlgrenska ska kunna ta emot fler patienter?

– Vi skulle behöva bli fler läkare, så kallade allergologer, och sjuksköterskor för det är snarare brist på kompetenta människor än brist på pengar som är problemet, säger Monica Arvidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.