Så tolkar du covid-testerna: ”Den är som bingo”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i måndags kan alla stockholmare anmäla sig för ett gratis covid-19-test. Men att tolka resultatet – och förstå vad man ska göra med ett positivt test – kan vara en huvudvärk.

– Själv- och snabbtesterna som finns skulle jag vara ytterst försiktig med att tolka, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare i Morgonstudion.

Sedan i måndags kan alla som bor i Stockholms län göra ett coronatest gratis.

Och intresset och nyfikenheten gick inte att ta miste på. Region Stockholms app ”Alltid öppet” höll stängt direkt under måndagsmorgonen på grund av hög belastning.

Coronapandemin

Testerna visar dels om man har en pågående infektion och dels om man har utvecklat antikroppar. Men att förstå och tolka resultatet kan vara rörigt.

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, berättar i Morgonstudion att man får resultat för tre delar:

  • IgM
  • IgA
  • IgG

Den första delen, IgM, är en antikropp som bildas tidigt i samband med en infektion. Resultatet visar om man har en akut infektion i covid-19 eller har haft det i nära anslutning till testet.

”Sämst kvalitet”

Att ha höga nivåer av IgA tyder på att personen troligtvis har genomgått en covid-19-infektion och att man därmed har potential för antikroppar.

Matti Sällberg menar att dock att resultaten för både IgM och IgA bör tolkas med försiktighet.

– Det är sannolikt de som har sämst kvalitet, säger professorn.

Ett positivt svar för IgG tyder däremot starkt på att man genomgått en infektion, enligt Sällberg.

– Att hitta IgG är det bästa svaret man kan få. Det är som att få bingo, säger Sällberg och fortsätter:

– Om man inte hittar IgG så skulle jag ta ett nytt test om en månad.

Ingen garanti

Men ett positivt IgG-svar är ingen garanti för att man inte är smittsam, varnar Matti Sällberg. Att krama nära och kära som är i riskgrupp kan fortfarande vara förenat med viss risk.

– Den frågan skulle jag överlåta till Folkhälsomyndigheten att svara på.

Även kvaliteten på de olika tester som finns tillgängliga varierar stort, enligt Sällberg.

– Själv- och snabbtesterna som finns skulle jag vara ytterst försiktig med att tolka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet