Forskaren: ”Otroligt svårt att ändra beteende” – men det finns sätt du kan hjälpa dig sjäv till en ny livsstil på lång sikt. Se när SVT:s reporter slänger snuset och ändrar matvanor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren: ”Otroligt svårt att ändra beteende” – men det finns sätt du kan hjälpa dig sjäv till en ny livsstil på lång sikt. Se när SVT:s reporter slänger snuset och ändrar matvanor. Foto: SVT

Så tvingas millennials hålla i plånboken för att klara ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

De sparar mindre, handlar mindre och oroar sig mer för privatekonomin. Att det ekonomiska läget påverkar unga är tydligt, visar nya siffror.

– Många upplever något de inte upplevt tidigare, säger forskaren David Larsson Heidenblad.

Hushållen började redan i fjol minska sällanköpen, till exempel av hemelektronik. I takt med att de flesta får allt mindre pengar över har restaurangbesök, bio, teater och hotellnätter också fått stryka på foten.

De senaste fyra veckorna har hushållens reala konsumtion, alltså justerat för inflation, minskat med 9 procent jämfört med samma period i fjol, visar statistik från Swedbank.

– Den ihållande trenden är att vi lägger mer pengar på livsmedel och drar ner i princip på det mesta andra, säger Pernilla Johansson, senior ekonom, Swedbank.

Många oroliga över privatekonomin

Unga, som ofta har små marginaler, håller allt hårdare i plånboken, enligt en undersökning av Swedbank. Fler än 80 procent av unga vuxna mellan 18 och 29 år är enligt undersökningen oroliga över privatekonomin. Att spara för lite, att inte ha råd att köpa bostad och hur det ska bli med pensionen är vanliga orosmoment. 

– Var tredje ung har dragit ner på sparandet, säger Swedbanks ungdomsekonom Julia Hofvendahl.

För unga som fortfarande kan spara verkar det enligt Swedbank som att man främst sparar till kortsiktiga, specifika mål, till exempel en resa.

Nytt för millennials

Att även medelklassen nu behöver strama åt är en ny situation för många, inte minst för så kallade millennials, alltså unga vuxna födda från början av 1980-talet till mitten av 1990-talet. Det konstaterar David Larsson Heidenblad, docent i historia vid Lunds universitet. 

– Många upplever något de inte upplevt tidigare, särskilt de som är tillräckligt rika för att ha kunnat låna till en bostad. Höga räntor i kombination med försörjningsansvar är nytt för millennials och då måste många nu ställa sig frågan vad de har råd med till sina barn.

Kanske slopar medelklassen tillfälligt att renovera och resa, tror David Larsson Heidenblad. Men just nu är det snudd på omöjligt att förutspå hur det ekonomiska läget ser ut om några år.

– En läxa från pandemin är att minnet är kort och att förändringar sker snabbt. Får vi en reell säkerhetsrisk kommer vi inte längre att prata om priset på paprikor.

Se hur det gick när SVT:s reporter slängde snuset och ändrade sin matvanor i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.