Så undviker du att luras av bostadssajterna

Uppdaterad
Publicerad

Bostadssajterna lockar med billiga hyresrätter och förstahandskontrakt. Men att registrera sig är förknippat med dyra avgifter och dolda abonnemang.

Om användaren faktiskt får en lägenhet är långt ifrån säkert.

– De säljer en dröm, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

På nätet finns flera bostadssajter som påstår sig kunna fixa snabba och billiga hyreskontrakt – i vissa fall helt utan bostadskö.

Men hemsidorna lovar ofta mer än vad de kan erbjuda. Den som inte är uppmärksam riskerar dessutom att fastna i dyra abonnemang.

– Sajterna ger ett intryck av att det är väldigt enkelt att få en bostad men det framgår inte vad som erbjuds eller vad tjänsten kostar. Det finns också risk att lägenheterna redan är uthyrda eller inte ligger ute på marknaden, säger Ida Hallberg, jurist på Konsumentverket.

Otydligt upplägg

Bostadssajterna har ingen egen uthyrning utan samlar annonser från andra bostadsförmedlare. För att användaren ska få ta del av informationen krävs att de prenumererar på tjänsten – en tjänst som hyresvärdar och fastighetsägare levererar helt gratis.

– De här sajterna erbjuder ingenting som inte redan finns. De säljer en dröm. Det bästa är att kontakta fastighetsägaren på egen hand för att se om det finns bostäder lediga, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Fejkade bilder

SVT har tittat närmare på några av företagen och hittat flera exempel på vilseledande annonser. På förmedlingssajten bostadshub.se hittar vi en 2-rumslägenhet i centrala Stockholm för 5 200 kronor i månaden. Vid en närmare faktagranskning visar det sig att bilderna föreställer en takvåning i Kiev, Ukraina.

På hemsidan homespotter.se går det att läsa recensioner från nöjda kunder. En av dem är ”Wiktoria”, som påstås ha fått en studentlägenhet till ett bra pris. Men bilden på ”Wiktoria” är en arkivbild på en modell och finns publicerad på flera andra hemsidor i världen.

På andra sajter hittar vi gamla annonser och kraftigt bantade hyror.

Otydliga avgifter

Det är ofta otydligt vad tjänsterna kostar. Hemsidan bostadslistan.se tar nio kronor i startavgift – men efter bara några dagar ökar priset till 349 kronor i månaden. Informationen om abonnemanget går enbart att hitta i det finstilta.

Inte okej, enligt Konsumentverket.

– Priset måste framgå tydligt innan man ansluter sig. Som konsument ska man inte behöva klicka flera steg för att inse den fullständiga prisinformationen, säger Ida Hallberg.

Den som fastnat i ett abonnemang har dock rätt att få pengarna tillbaka.

– Man har alltid ångerrätt på den här typen av tjänst.

SVT har kontaktat bostadssajterna för en kommentar. Bostadslistan.se har återkommit och vill lämna svar om en vecka. Övriga sajter har inte svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.