Foto: TT

Finansinspektionen vill skärpa amorteringskraven

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionens styrelse föreslår ett skärpt amorteringskrav som tvingar högt belånade hushåll att betala av mer på nya bolån.

– Vi är oroliga för de högt skuldsatta hushållen för de drar ner sin konsumtion väldigt mycket i ett krisläge, säger Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier.

Finansinspektionen föreslår att de som tar nya bolån som överstiger bruttoinkomsten med 4,5 gånger ska amortera sina skulder med minst 1 procent. Detta gäller utöver det amorteringskrav som redan finns.

Flera lärdomar har dragits av den globala finanskrisen. Samtidigt har flera internationella bedömare varnat för hushållens höga skuldsättning i Sverige, menar Erik Thedéen.

Bostadsmarknad

– Den här typen av skulduppbyggnad har synts i länder som England, Danmark, USA. Det vi ytterst talar om är att vi ska hantera risken för ekonomisk välfärd i Sverige på sikt.

2.500 i månaden

Rent praktiskt skulle det nya kravet innebära att ett hushåll med ett lån på tre miljoner kronor måste lägga ytterligare 2.500 kronor i månaden på att betala av på lånet, ett slags tvångssparande som gör att skulden och därmed räntekostnaden blir mindre med åren.

FI ser tre önskvärda effekter:

  • Att en del hushåll lånar mindre än de skulle gjort utan amorteringskrav, vilket dämpar skuldsättningen i ekonomin.
  • Att de hushåll som ändå väljer en hög skuldsättning tvingas att amortera och blir därmed mindre sårbara med tiden.
  • Att amorteringskravet gör att bostadspriserna stiger mindre än de annars skulle gjort.

Svalare bostadsmarknad

Finansinspektionens förslag till skärpta amorteringskrav presenteras samtidigt med rapporter om en allt svalare bostadsmarknad. Efter flera år av stigande priser har prisökningen på bostäder bromsat in under hösten.

Senast i dag presenterade SEB sin boprisindikator, som visar att i Stockholm är det för första gången sedan 2012 fler som tror att priserna kommer att falla än att stiga.

Vill öka motståndskraften

Men Finansinspektionen menar att de ser till hushållens skuldsättning och inte till bostadspriserna. Enligt Finansinspektionen ökade hushållens skulder med 7,1 procent i september i år.

– Våra åtgärder syftar inte till att styra bostadspriser, utan till att bygga motståndskraft i hushållen. Och vi vet att de är väldigt utsatta när de är högt skuldsatta, säger Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier.

”Fel tajming”

Finansinspektionens förslag ska nu lämnas över till regeringen. Många är kritiska till Finansinspektionens förslag om att skärpa amorteringskravet ytterligare.

– Jag tycker att det här var fel förslag och jag tycker att regeringen ska säga nej till det här, säger John Hassler som är professor i ekonomi vid Stockholms universitet till SVT Nyheter.

– Det finns risk att det här leder till stora fall på bomarknaden. Ska man ha den här typen av åtgärder, då måste man tajma mer. Just nu är det en uppenbar risk att det är fel tajming.

FI vill se skattereform

FI-chefen Erik Thedéen ser vid sidan av det skärpta amorteringskrav som han nu föreslår ett behov av skattereformer, som han tror behövs för att hantera sårbarheten i ekonomin till följd av den höga skuldsättningen på bostadsmarknaden i Sverige.

– Skatter borde inte motverka omflyttning och inte uppmuntra till skuldsättning. Det är förstås ränteavdraget jag tänker på, tillägger han.

Fakta: Mer amortering

  • På lån som är högre än 4,5 gånger bruttoinkomsten (lön före skatt) ska en procent amorteras årligen tills dess lånet hamnar under den gränsen.
  • Förslaget gäller bara nya lån.
  • Sedan tidigare gäller dessutom att bostadslån ska amorteras med två procent årligen om lånet överstiger 70 procent av bostadens marknadsvärde. Därefter sjunker amorteringen till en procent av lånet ner till 50 procent av bostadens värde.

Källa: Finansinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet