Sadeltjuvarna bröt sig in på natten: ”Jag har aldrig känt mig så otrygg”

Uppdaterad
Publicerad

I år har sammanlagt 397 sadlar stulits till ett värde av uppemot 10 miljoner kronor i Sverige. En natt för några veckor sedan kom sadeltjuvarna till Solängens ridskola.

– Det känns väldigt obehagligt. Jag har aldrig känt mig så otrygg som jag gör nu på gården, berättar ridskolechefen Elin Öhman.

Elin Öhman driver ridskolan, som har 26 hästar och 310 elever som går på ridlektion varje vecka. Hon upptäckte inbrottet på morgonen när hon kom till ridskolan i Storvreta norr om Uppsala. 

– Vi bor i huset bredvid och vi upptäckte ingenting på natten då de bröt sig in.

Inbrott på tre gårdar samma natt

Tjuvarna stal fem ridsadlar och ett nyinköpt trådlöst kommunikationsradiosystem.

– Vi behövde inte ställa in ridskolan, men vissa av barnen fick rida barbacka. Tack vare goda kontakter kunde vi också kort efter inbrottet låna sadlar, så nu har alla elever sadlar igen, säger Elin Öhman.

Samma natt var det inbrott på två gårdar i närheten, och där stals ytterligare tio ridsadlar.

Värdet på de stulna sadlarna från Solängens ridskola uppgår till runt 70.000 kronor.

– Vi vet inte vad vi får för ersättning av försäkringsbolaget ännu. Vi måste också installera larm och övervakningskameror, så det här kommer att kosta oss över 100.000 kronor. Vi hoppas att det inte ska gå ut över eleverna men i slutänden blir det så ändå, säger Elin Öhman till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.