Utrikesminister Maria Malmer Stenegard (M) flyr tomatkastning i riksdagen och talman Andreas Norlén intervjuas av SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör talman Andreas Norlén (M) om åtgärderna som vidtas efter tomattacken i riksdagen: ”Det är väldigt allvarligt” Foto: Riksdagen och Vlada Cakic

Säkerheten höjs i riksdagen efter tomatattacken mot utrikesminsitern – nät sätts upp

Uppdaterad
Publicerad

Efter att tre personer attackerat utrikesministern genom att kasta ett föremål från åskådarläktaren höjer man nu säkerheten i riksdagen.

– Det kommer att sättas upp nät för delar av åhörarläktaren i riksdagen för att omöjliggöra inkastning av föremål under debatter, säger talman Andreas Norlén.

Det var i början på oktober som en debatt i riksdagen fick avbrytas efter att personer störde på åhörarläktaren. Enligt uppgifter till SVT kastades en påse med tomater och rödlök mot utrikesministern Maria Malmer Stenergard (M).

Händelsen fördömdes brett och ledde senare till samtal om säkerheten mellan riksdagspartiernas gruppledare och talmannen.

Förutom nätet som ska sättas upp har man beslutat att ha utökad närvaro av skyddsvakter och stärkt polisnärvaro vid känsliga debatter. Nästa vecka kommer utrikesministern åter igen debattera kriget i Mellanöstern och inför det säger riksdagens talman Andreas Norlén att säkerhetslösningen ska vara på plats.

Maria Malmer Stenergard (M), utrikesminister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) om attacken i riksdagen: ”Jag reagerade instinktivt”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.