En polis har tre år utbildning. En ordningsvakt, som till viss del utför vissa polisuppgifter, har 80 timmars utbildning.
– Det råder ingen tvekan om att det behövs en översyn av utbildningen, säger Martin Bjurhem, vd på säkerhetsföretaget Bya.
Slutade som väktare
Jenny Bengtsson arbetade tidigare politiskt för Vänsterpartiet och började som ordningsvakt 2016, men slutade i höstas. Hon anser att det fanns brister i utbildningen.
– Jag tycker att den var stressad. Den var för kort.
– Det är för lite mjuka frågor. Hur hanterar man människor? Hur löser man situationer utan att använda våld? undrar hon.
Det är efter förra veckans händelse i Stockholms tunnelbana som ordningsvakters korta utbildning kritiseras.
De senaste två åren har 44 ordningsvakter blivit avstängda och 20 har tvingats sluta.
”Behov av förändring”
Bya, som är ett av de stora företagen säkerhetsbranschen, vill se en förändring. De och polisen utbildar ordingsvakter.
– Vi har varit väldigt tydliga vad vi anser. Både vad gäller förkunskapskrav och ordningsvakter som jobbar i de här sociala uppdragen. Där ser vi ett behov av förändring, säger Martin Bjurhem, vd på Bya.
Han fortsätter:
– Vi diskuterar internt i branschen vad man ska kräva av en väktar-grundutbildning eller skyddsvakts-grundutbildning att man har den behörigheten innan man kommer in till ordningsvaktsutbildningen. Vi diskuterar också om man ska lägga in en praktisk yrkesträning.
”Fyller funktion”
Men polisen som har ansvaret för utbildningen vill inte förändra den.
– Man kan alltid ha synpunkter på hur en utbildning ser ut. Vi jobbar alltid långsiktigt med att se över de här olika utbildningarna, säger Lars Sjöberg som är ansvarig för bevakningsfrågor på polisen.
– Vår bedömning är ändå att utbildningen fyller sin funktion för de som ska bli ordningsvakter.