Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör säljarens svar: ”Tråkigt – men jag kan inte ta ansvaret”. Foto: SVT/Dokument inifrån: Priset vi betalar

Hans företag sålde operationsresan som gick snett: ”Inte mitt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Dokument inifrån har tidigare berättat om Sara Jadid, som hamnade i livshotande tillstånd efter att ha åkt till Turkiet och genomgått skönhetsoperationen Brazilian butt lift, BBL. Irfan Arslan är grundare till företaget Advanced Aesthetic som sålde resan till henne.

– Det är jättetråkigt att det blev såhär. Men jag kan inte ta ansvar för det. Det är hennes ansvar, säger han i tredje och sista avsnittet av dokumentärserien.

Irfan Arslan ser sitt företag Advanced Aesthetic som ett “tillitsföretag” som finns för patienter som inte har koll på hur sjukvårdssystemet fungerar i landet. 

– Det är bra att det finns ett företag som kan försvara patientens rättigheter inför det utländska sjukhuset. 

En del av eftervården för Advanced Aesthetics kunder sker på ett hotell, utan vårdpersonal. Sara Jadid menar att hon inte fick någon hjälp under sina dagar där. Enligt Irfan Arslan är hotellpersonalen informerade om att deras gäster är nyopererade och kan hjälpa till vid behov.  

“Har själv orsakat infektionen”

Den turkiska kirurgen som genomförde ingreppet på Sara Jadid menar att de inte gjort något fel och att de har utfört efterkontroller på rätt sätt. Hade de sett tecken på infektion hade Sara inte fått återvända till Sverige så snabbt.

Irfan Arslan menar att Sara Jadid själv bär ansvar för det misslyckade ingreppet eftersom hon inte skött sin eftervård.

– Det är jättetråkigt faktiskt, jag är jätteledsen över det här. Men tyvärr jag kan inte ta ansvaret, säger Irfan Arslan.

Men enligt Sara Jadids läkare på akuten i Sverige finns det ingenting som tyder på att hon skulle ha orsakat sin blodförgiftning själv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lyssnar Irfan Arslan på telefonsamtalet då SVT utgav sig för att vilja köpa en operationsresa av honom. Foto: SVT/Dokument inifrån: Priset vi betalar

Se alla avsnitt av Dokument inifrån: Priset vi betalar på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.