Delad bild: Till vänster en person i kavaj och skjorta mot en neutral bakgrund, ansiktet borttaget. Till höger en nattbild av ett fartyg med texten ”NO SMOKING” synlig på överbyggnaden och en belyst bemannad båt bredvid fartyget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tittar närmare på om andra länder kan ligga bakom”, hör Säpos presstalesperson om undersökningen. Foto: SVT

Säpo: Har genomfört utredningsåtgärder på fartyget

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen har genomfört utredningsåtgärder ombord på det fartyg som under söndagskvällen togs i beslag efter ännu ett misstänkt kabelbrott i Östersjön.

– Jag kan bekräfta att svensk myndighetspersonal har befunnit sig på fartyget, säger Gabriel Wernstedt, presstalesperson på Säpo i SVT Morgonstudion.

Ett fartyg är i beslag och en förundersökning om grovt sabotage har inletts av åklagare och bedrivs nu av Säpo. Det bekräftar myndigheten efter att ännu en kabel skadats i Östersjön.

– Det har tagits in till svenskt farvatten och ligger nu utanför Karlskrona, säger Gabriel Wernstedt, presstalesperson på Säpo.

Kabelbrott i Östersjön

Det var på söndagsmorgonen som skador på en undervattenskabel mellan Gotland och Lettland upptäcktes. Kabeln i fråga tillhör det lettiska statliga radio- och tv-bolag (LVRTC), och enligt LSM fanns det tidigt anledning att tro att skadan kunde bero på yttre påverkan.

– Efter att åklagaren fattat beslut om en förundersökning så har vi genomfört ett antal utredningsåtgärder.

Kristersson: Följer händelseutvecklingen

Det misstänkta fartyget ”Vezhen ” har seglat under maltesisk flagga – och kom från Ryssland när en del av kabeln, som ligger i svensk ekonomisk zon, skadades.

Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver i ett mejl till SVT att Säpo och inblandade myndigheter har vidtaget en rad åtgärder inom ramen för förundersökningen.

”Säkerhetspolisen samverkar med Polismyndigheten och Kustbevakningen. Det här är en pågående insats och regeringen följer händelseutvecklingen noga och står i kontakt med berörda myndigheter.”

Gabriel Wernstedt vill inte gå in på vad Säpo vet om fartyget, eller vilken typ av utredningsåtgärder som vidtagits, då utredningen omfattar av förundersökningssekretess. Men är tydlig med vad de undersöker.

– Förundersökningen kommer bedrivas för att titta på om det här handlar om ett allvarligt brott, och i så fall om det skulle kunna vara riktat mot svenska intressen och om andra länder skulle kunna ligga bakom detta.

Polisen biträder Säpo

Under måndagsförmiddagen meddelade även Polismyndigheten via deras hemsida att även de bordat fartyget på plats i Karlskrona.

Det för att biträda Säkerhetspolisen med särskild expertis i utredningen.

– Det handlar om spetskompetens inom exempelvis it-forensik, kriminalteknik och förhörsledning. Mer än så kan vi i nuläget inte precisera våra insatser, säger Per Engström, kommenderingschef vid Noa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kabelbrott i Östersjön

Mer i ämnet