– Vi kan konstatera att den situation som råder bedömer vi som problematisk och kan vara hotdrivande, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Säkerhetspolisen

Säpo: Avsikten att begå attentat kan påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för psykologiskt försvar säger att utländska aktörer försöker sprida bilden av att Sverige är ett legitimt mål för terrorism. Enligt Säpo har terrorhotsnivån inte höjts men den senaste tidens händelser kan vara hotdrivande.

– Vi vet från tidigare erfarenheter att individer i extremistmiljöerna påverkas av händelser i omvärlden och deras avsikt att begå attentat kan påverkas av den här typen av händelser, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.

På en presskonferens på tisdagen meddelade Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar, att tonläget mot Sverige är mer aggressivt än vad det har varit tidigare. Enligt honom försöker också utländska aktörer sprida idén om att Sverige är ett legitimt mål för exempelvis terrorism.

– Vi noterar att ett större antal våldsbejakande budskap har varit aktiva och synliga i jämförelse med LVU-kampanjen och påskkravallerna. Dock måste vi understryka att vi inte bedömer själva terrorhoten, det är säkerhetspolisens ansvar, säger Tofvesson.

Enligt Säkerhetspolisen kan de händelser vi sett de senaste veckorna vara sådant som påverkar personer i extremistmiljöer och deras avsikt att begå attentat.

– Säkerhetspolisen följer naturligtvis utvecklingen noga i vår omvärld. Vi kan konstatera att den situation som råder bedömer vi som problematisk och kan vara hotdrivande, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.

Terrorhotnivån 3 av 5 sedan länge

Säkerhetspolisen bedömer terrorhotivån för Sverige som förhöjd, en trea på en femgradig skala. Men på den nivån har man legat i flera år. Bedömningen är långsiktig och påverkas sällan av enskilda händelser.

– Man ska understryka att när det kommer till attentshotet är det individers avsikt och förmåga vi bedömer. Det jobbar vi med hela tiden och vi arbetar intensivt och kontinuerligt för att skydda Sverige från den här typen av händelser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologisk försvar, håller en pressträff efter ett möte om Sveriges säkerhet som statsministern bjudit in riksdagspartiernas alla partiledare till. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.