Säpo presenterar årsrapport – så ska hoten bemötas

Uppdaterad
Publicerad

Hoten mot Sverige är större än de varit på många år. Extremistmiljöerna växer, uppger Säpo i sin årsbok.

– Vi pratar om ett nytt normalläge och det är självklart en utveckling som oroar oss, säger Charlotte von Essen, vikarierande säkerhetspolischef.

Säpo presenterade på torsdagen sin årsbok för 2017. I fokus stod bland annat hotet från extremistmiljöer. Antalet personer i våldsbejakande extremistiska miljöer har på bara några år ökat från hundratals till tusentals.

Enligt myndighetens analys kommer det mest troliga attentatshotet i Sverige fortfarande från ensamagerande gärningsmän med en våldsbejakande islamistisk ideologi. Det handlar om småskaliga dåd, med enkla medel och civila mål.

”Sverige bedöms vara ett legitimt men inte prioriterat mål för internationella terroristorganisationer”, står det i rapporten.

Har förändrats

Charlotte von Essen, vikarierande säkerhetspolischef, säger att hotbilden mot Sverige har förändrats de senaste åren, vilket blev tydligt 2017.

– Vi har haft ett år med växande extremistmiljöer och ett fortsatt högt underrättelsehot. Vi pratar om ett nytt normalläge som vi delar med övriga av Europa och det är självklart en utveckling som oroar oss, säger hon på en pressträff.

Säpo har under en lång tid förberett sig på terrordåd, vilket inträffade förra året på Drottninggatan. Myndigheten anser att man aldrig har haft ett lika komplext uppdrag som i dag och planerar att rekrytera flera hundra medarbetare de närmaste åren.

Samverkan med andra

Tillväxten i extremistmiljöerna går bara att bryta genom samverkan med andra myndigheter, som Polisen och Försvarets radioanstalt. Dessutom har informationsutbytet med andra stater aldrig varit så stort som i dag, menar hon.

– Dagligen utbyter vi underrättelser såväl nationellt som internationellt och det ger resultat. Under 2017 skedde flera gripanden av misstänkta terrorister runt om i Europa tack vare detta utbyte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.