Sedan juli förra året har Migrationsverket automatiskt skickar vidare uppgifter till Säkerhetspolisen om personer som söker uppehållstillstånd i Sverige. Foto: TT

Säpo utreder 200 nyanlända för hot om våld

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har i ett år automatiskt fört vidare uppgifter om nyanlända till Säkerhetspolisen. Av 190 000 ärenden går myndigheten nu vidare med 200 personer.

– Det rör sig om människor som på olika sätt har manifesterat eller misstänks manifestera något hot om politiskt våld, säger Oskar Ekblad som är sektionschef för informationsanalys på Migrationsverket till Sveriges Radio Ekot.

Det är sedan i juli förra året som Migrationsverket automatiskt skickar vidare uppgifter till Säkerhetspolisen om personer som söker uppehållstillstånd i Sverige. Det rör sig om till exempel namn, medborgarskap och födelsedatum. Tanken är att lättare hitta personer som kan utgöra ett säkerhetshot mot Sverige.

200 träffar

Fram till och med maj i år hade Säkerhetspolisen fått in uppgifter från 190 000 ärenden. Enligt Ekot har Säkerhetspolisen valt att utreda vidare 200 personer.

– Vi har fått 200 träffar som är sådana att Säkerhetspolisen går vidare med dem enbart utifrån den här dragningen, säger Oskar Ekblad som är sektionschef för informationsanalys på Migrationsverket till Ekot.

– Fokus just nu, och framför allt med de sökandegrupper vi har, det är kontraterror-arbetet, så det rör sig om människor som på olika sätt har manifesterat eller misstänks manifestera något hot om politiskt våld.

Kan upptäckas tidigare

I Migrationsverkets egna utredningar ställs frågor om till exempel militärtjänst och om personer har varit politiskt aktiva. Det kan leda till att personer senare utreds av Säpo, men de frågorna ställs av Migrationsverket först i ett senare skede. Med det automatiska kontrollerna kan eventuella säkerhetshot upptäckas tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.