Säpo vill att Facebook tvingas lagra data

Uppdaterad
Publicerad

Säpochefen Klas Friberg varnar regeringen för att inte ge polisen tillgång till uppgifter i sociala appar.

Begränsningen kan enligt Friberg få allvarliga konsekvenser för brottsbekämpningen.

I en debattartikel i DN uttrycker Säpochefen oro för ett kommande lagförslag.

Lagförslaget utgår från ett EU-direktiv. Direktivet ger EU-länderna möjlighet att införa en reglering som ger meddelandetjänster i sociala medier samma skyldighet att bistå brottsbekämpande myndigheter som traditionella teleoperatörer.

Det handlar till exempel om populära appar som Facebook Messenger, Whatsapp och Snapchat.

Säpo vill att operatörerna ska vara skyldiga att lagra uppgifter om vilka individer som kommunicerat med varandra, samt var och när det skedde, för att kunna få tillgång till uppgifterna om det finns misstankar om allvarlig brottslighet.

”Allvarliga konsekvenser”

”Men i ett förslag som bereds i Regeringskansliet undantas sådana meddelandetjänster från lagringsskyldighet i Sverige”, skriver Säpochefen.

-Om de fattar beslut utifrån nuvarande förslag så avstår regeringen från att använda sig av den här möjligheten, säger Friberg till TT.

Han uppger också att regeringen ser ut att vilja utreda frågan ytterligare.

-Då är jag rädd för att vi här och nu tappar tid i de viktiga delarna som hjälper oss framåt i att förhindra grova brott, säger Friberg.

Han vill att regering och riksdag snarast möjligt inför lagringsskyldigheten. Om inte den möjligheten finns så kan det få ”allvarliga konsekvenser” för svensk brottsbekämpning, varnar Säpochefen i debattartikeln.

Viktigaste frågan

-Jag bedömer den under min karriär som polis och säkerhetspolis som en av de absolut viktigaste frågorna vi har för att kunna förbättra vår förmåga att bekämpa brott, säger han, och påpekar att allt mer trafik går genom sociala appar.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), som har lagförslaget på sitt bord, försäkrar att regeringen är beredd att gå långt för att möta Säpos önskemål.

-Vi har i grund och botten samma mål som Säpo, däremot har vi lite olika uppfattningar om hur vi ska nå det.

Mer komplicerat

Enligt Ygeman så anser regeringen att det behövs en mer omfattande lagändring än vad Säpo bedömer. Ministern pekar på att inhämtningslagen behöver ändras.

-Vi behöver sätta oss ned tillsammans med Säpo, säger Ygeman.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker det är pinsamt att Säpochefen och andra myndighetschefer ”ständigt måste putta regeringen framför sig för att få lagstiftning på plats”. Enligt Forssell är det ett mönster.

Till exempel har många länder i EU sedan länge gett polisen möjlighet till dataavläsning. Den möjligheten får svensk polis i år. Ett annat exempel är att Sverige dröjt med att kriminalisera samröre eller delaktighet i terroristorganisation.

Ett tredje exempel är att det i många andra europeiska länder finns krav på identifiering och registrering vid köp av kontantkort, vilket saknas i Sverige. Regeringen har tillsatt en utredning om det som ska vara klar i sommar.

Inte hängt med?

-Sveriges lagstiftning har inte hängt med i brottsutvecklingen. Detta är extra märkligt när Sverige är ett av de länder med störst problem när det gäller skjutningar och sprängningar, säger Forssell.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson skulle ta upp Säpochefens krav på ett möte på justitiedepartementet i dag.

-Han har centrala poänger, säger Pehrson om Säpochefens krav.

Han understryker att Liberalerna ännu inte har tagit ställning i frågan, men anser att regeringen bör överväga att uppfylla kravet, annars riskerar den att stöta på politiskt motstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.