Sverige arbetar tillsammans med EU och WHO, och Regeringens mål är att vaccinationsintyget ska införas 1 juni för att kunna användas nationellt och internationellt.
För dem som inte kan eller vill vaccinera sig finns redan särskilda regelverk.
– Det finns särskilda intyg som utfärdas till dem som inte kan vaccinera sig och som uppvisas vid gränsen. De gula korten för gula febern till exempel. Sedan är det landet som tar emot som avgör om man vill godkänna ett sådant intyg. Jag förutsätter att vi också i det här fallet kommer att landa vid det, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Intyg för mer än resor
I Danmark diskuteras i fall de digitala vaccinationsintygen även skulle kunna användas vid till exempel restaurangbesök, evenemang och konferenser.
Även Sverige tittar på möjligheterna, enligt kulturminister Amanda Lind (MP).
– Det här är ju en diskussion som förs just nu, naturligtvis. Men det är för tidigt för att dra slutsatser, vi måste se hur vaccinationen påverkar smittspridningen. Naturligtvis är det viktigaste att man ska kunna lätta på restriktionerna för alla när vi har ett bättre smittläge. Men det är diskussioner som kommer att fortsätta föras, säger hon.
Möjligt att få intyg på papper
Intygen ska vara digitala. Till Dagens Nyheter säger Anders Ygeman (S) att det för äldre kommer vara möjligt att få intyget på papper för för att sedan verifiera det mot ett digitalt register.
I dagsläget är det möjligt att skriva ut sin journal för att bevisa vaccination.