Sveriges mål: Digitalt vaccinationsintyg till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Ett digitalt intyg som visar att man är vaccinerad mot covid-19 ska vara på plats till den 1 juni. Det är regeringens mål, enligt digitaliseringsminister Anders Ygeman.

– När Sverige och länder runt om kring oss börjar öppna upp kommer det sannolikt ställas krav på vaccinationsintyg för att resa och delta i andra aktiviteter.

För att intyget ska fylla sin funktion arbetar Sverige både nationellt och internationellt. 

– Ett sådant intyg måste vara erkänt av världens länder. Av den anledningen arbetar Sverige aktivt med WHO och EU för att intygen ska hålla en internationell standard, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Coronapandemin

I dag finns inga formella intyg som accepteras globalt av varken Sverige eller andra länder. En del av arbetet för att kunna ta fram ett sådant intyg är att få mer kunskap om smittspridning sa Hallengren.

Målsättning: Klart till sommaren

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) förklarade närmare hur det kommer att fungera.

– Alla som vaccineras har rätt att få ett intyg av vaccinatören. Nu tar vi fram en digital infrastruktur för vaccinationspass och verifiering av dessa. Det kommer göra vaccinationsintygen säkrare, enklare och internationellt gångbara, säger Ygeman.

Regeringen ger uppdrag till tre myndigheter för att fortsätta arbetet att ta fram ett sådant vaccinationsintyg. Samtidigt vill Sverige vara en aktiv part i att forma de internationella vaccinationsintygen och vara delaktiga i WHO:s arbete.

– Målet är att den digitala infrastrukturen ska vara på plats till sommaren, sade Anders Ygeman.

Närmare bestämt är det satta datumet 1 juni 2021.

Likt det danska exemplet

Hittills har minst 264 000 personer i Sverige fått en första dos vaccin. Det vaccinationsintyg som kommer utformas ska ha samma inriktningen som det danska. I Danmark beskrev den tillförordnade finansministern Morten Bødskov det som ett extra pass, som man kan ha i sin mobiltelefon.

Till Dagens Nyheter säger Ygeman att det för äldre kommer vara möjligt att få intyget på papper för för att sedan verifiera det mot ett digitalt register. I dagsläget är det möjligt att skriva ut sin journal för att bevisa vaccination.

I Danmark har det även diskuterats att de digitala vaccinationsintygen ska kunna användas vid andra tillfällen, så som restaurangbesök, sport- och kulturevenemang samt konferenser. Att något sådant skulle bli aktuellt även i Sverige utesluts inte av Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet