AI Sweden, som till största delen finansieras av staten, ska tillsammans med olika myndigheter, kommuner och regioner, ta fram en ”AI-assistent” för att effektivisera arbetet för exempelvis vårdpersonal och lärare, som idag lägger mycket tid på administrativt arbete.
– Det handlar om att snabbspola tråkiga administrativa uppgifter, säger Iwona Carlsson, digitaliseringschef i Kungsbacka, som är bland de första kommunerna att testa tekniken.
Hon tar undersköterskor som ett exempel.
– När de är hemma hos någon och på distans ska leta efter rutinbeskrivningar i olika system, det tar idag väldigt mycket tid. Vi tänker att AI-assistenten ska göra det jobbet för att frigöra tid.
Svensk språkmodell
Den senaste sortens artificiell intelligens, generativ AI, som förstår mänskligt språk och bland annat kan skriva texter har slagit världen med häpnad det senaste året. Techjättarnas stora AI-baserade språkmodeller, med produkter som ChatGPT, Bard och Bing är vanligast idag.
AI Sweden har tagit fram en svensk språkmodell, GPT-SW3, tränad på nordiska språk. En fördel de lyfter fram är att data man matar in i den kan stanna kvar på de egna datorerna här i Sverige.
– Har vi en svenskspråkig modell så kan vi använda och dela data mellan olika offentliga förvaltningar inom Sverige på ett enklare sätt, svarar Erik Slottner (KD), civilminister med ansvar för digitaliseringsfrågor.
Det är inte bara inom vården som Erik Slottner tror att AI kan spara mycket tid och pengar.
– En sådan här digital assistent skulle också kunna vara till stor hjälp inom rättssamhället. När man ska ge bygglov, eller i andra typer av enklare rättsliga fall. Man kan få förslag till domslut via en AI-tjänst i stället för att människor ska behöva gå igenom allt material manuellt.