Det var uppdukat till middag hemma hos Bülent Kenes och i bakgrunden lyssnade familjen på den gemensamma pressträffen med statsminister Ulf Kristersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
– En person är i Sverige, jag kommer att namnge honom, Bülent Kenes. Denna terrorist är ett exempel. Att han utlämnas till Turkiet är mycket viktigt för oss, sa Erdogan.
Bülent Kenes familj blev väldigt chockad – men han själv är van vid att bli utpekad.
– Han är en despot och jag är en journalist. Jag förväntar mig vad som helst av en despot som inte bryr sig om bryr sig om yttrandefrihet.
Olika teorier
Kenes medger att det är överraskande att Erdogan endast nämnde hans namn och han har olika teorier varför.
– Han kommer ihåg mig från min tid i Turkiet. Jag är ett välkänt namn och han minns mig som en oppositionsröst.
Den andra teorin är mer allvarlig, menar han.
– Han hatar mig. Och det är endast på grund av min journalistik.
Bülent Kenes är tidigare chefredaktör för den engelskspråkiga tidningen Today’s Zama. Tidningen har kopplingar till Gülen-rörelsen som är terrorstämplad i Turkiet. Erdogan hävdar att tidningen var med och planerade kuppförsöket mot honom 2016.
SVT har tidigare berättat hur turkisk statsmedia publicerat svenska hemadresser till flera personer som Turkiet vill att Sverige ska utlämna. En av dem är exiljournalisten Bülent Kenes.
– Erdogan och hans stab menar att jag har förrått dem och förstört deras image inför västvärlden. Men jag bara har rapporterat om det som händer i Turkiet.
Är inte rädd för framtiden
Turkiet har begärt att Bülent Kenes ska lämnas ut från Sverige och Högsta domstolen har ännu inte prövat hans fall. Han menar att han inte är rädd för framtiden.
– Jag är inte orolig för jag vet att Sverige lyder under rättsstatsprincipen och jag hoppas att den svenska regeringen inte sviker mig. Jag kom till Sverige för fortsatt rätt till yttrandefrihet och rätt till liv.
Aras Lindh, Turkiet-kännare och analytiker på Utrikespolitiska Institutet, tolkar det som att Erdogan vet att regeringen själv inte kommer kunna fatta några sådana utlämningsbeslut.
– Den här typen av krav kan han uttrycka publikt med vetskapen om att Nato-processen inte kommer röra sig framåt förrän han kanske fått utväxling på något annat håll. Men det är förstås sådant vi inte kommer få veta, säger han.