Den saudiske kronprinsen Muhammed bin Salman. Foto: TT

Saudiarabien isoleras efter Jamal Khashoggis försvinnande

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien blir allt mer isolerat efter att journalisten Jamal Khashoggi försvann. Toppar i finansvärlden och media hoppar av en stor konferens som ska hållas i den saudiska huvudstaden senare i oktober.

Samtidigt har brittiska tjänstemän börjat arbeta på en lista för sanktioner.

Den stora internationella konferensen The Future Investment Initiative (FII) ska inledas i huvudstaden Riyadh den 23 oktober. Men den stundande konferensen har blivit ett fiasko. På fredagen hade högt profilerade deltagare och internationell media hoppat av, uppger The Guardian.

Världsbankens president, Jim Yong Kim, har sagt att han kommer inte att delta. Även internationell media som Financial Times, Bloomberg CNN och andra har hoppat av.

Saudisk journalist död

Ännu fler väntas följa efter.

”Brist på trovärdiga svar”

De som avböjer att delta säger att de är bestörta över omständigheterna kring Khashoggis försvinnande från Saudiarabiens konsulat i Ankara den 2 oktober. De reagerar även mot bristen på trovärdiga svar från Saudiarabien, sedan det kommit fram uppgifter som påstås bevisa att ett mord inträffat, uppger The Guardian.

Turkiet hävdar att den saudiske journalisten Khashoggi, som har amerikanskt uppehållstillstånd och lever i exil, har blivit mördad av en saudisk dödspatrull som sändes från Riyadh.

Khashoggi har tidigare kritiserat det oljerika konungarikets ledare, kronprins Mohammed bin Salman.

Enligt Khashoggis arbetsgivare, Washington Post, har tjänstemän från den amerikanska administrationen bekräftat till tidningen att Turkiet säger sig ha bevis för mordet.

Smartklocka dokumenterade

Det förekommer även uppgifter om att mordet är dokumenterat eftersom Khashoggi bar en smartklocka när han gick in på konsulatet och att vissa ljudfiler från klockan fördes över till en mobiltelefon som hans flickvän har. Delar av filerna ska även ha förts över till en molntjänst, uppger CNN och citerar den regeringstrogna turkiska tidningen Sabah.

Kartläggning och sanktioner

Brittiska tjänstemän har börjat utarbeta en förteckning över saudiska säkerhets-och regeringstjänstemän som skulle kunna komma under sanktioner i väntan på resultatet av utredningar om försvinnandet, uppger den brittiska tidningen Indipendent.

Listan upprättas om Storbritannien beslutar att åberopa ”Magnitsky amendment,”, som antogs i år, och som tillåter Storbritannien att införa sanktioner mot utländska tjänstemän som anklagas för kränkningar av mänskliga rättigheter.

En liknande lagstiftning har använts i USA för att kartlägga ryssar som brutit mot mänskliga rättigheter. Och den amerikanska kongressen har varit högljudd i fallet Khashoggi.

– Det finns amerikansk lagstiftning att straffa enskilda personer för kränkningar av mänskliga rättigheter. Hur långt de vill gå, det vet vi inte, säger Rouzbeh Parsi som är Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet