För en vecka sedan lämnade Sverigedemokraterna in en riksdagsmotion om en särlagstiftning för gängkriminella.
Nu ha den dragits tillbaka.
”Vi har valt att dra tillbaka motionen eftersom vi nu har fått möjlighet att spela in vårt förslag om en särlagstiftning för gängkriminella i de pågående förhandlingarna med regeringen”, uppger SD:s rättspolitiske talesperson Richard Jomshof i en kommentar.
Göra det outhärdligt
Tanken med motionen var att personer som är aktiva i kriminella gäng ska stämplas som gängkriminella och att det då ska gå att rikta en rad nya åtgärder mot dem. Bland annat utegångsförbud kvällstid, obligatorisk fotboja och möjlighet för polisen att låsa in gängkriminella i förebyggande syfte. Fängelsestandarden föreslås vara lägsta möjliga.
I motionen föreslogs också näringsförbud, utökad kontoövervakning, förbud att ta ut kontanter utomlands, föreningsförbud och förbud att arbeta i samhällskänsliga yrken och i politiska partier.
Gängkriminellas egendom bör, enligt SD, kunna beslagtas på plats om de inte har haft en taxerad inkomst och inte skäligen kan bevisa att de fått egendomen lagligt.
Syftet med särlagstiftningen är att göra det så ”outhärdligt” att vara gängkriminell att de själva söker sig till tuffa exitprogram, med bland annat obligatorisk disciplinträning.
Livstid för 15-åringar
För unga gängkriminella som fyllt 15 år föreslogs att de flyttas från skola till uppfostringsanstalt där ”militärdisciplin” råder och dagarna ägnas åt arbete. Gängkriminella under 15 år ska flyttas till pliktskolor med ”hård disciplin”.
I de grövsta fallen av gängkriminalitet, som till exempel där en pojke mördade flera personer, har domstolar möjligheten att döma 15-åringar till livstids fängelse, enligt motionen.
SD vill även att åtgärder ska riktas mot närstående till gängkriminella. Till exempel förbud även för dem att arbeta inom samhällskänsliga yrken. Det föreslås även att fingeravtryck ska tas på närstående och krav för hemlig avlyssning av dem sänkas. Att vara närstående till en gängkriminell ska dessutom väga tungt i bedömning av bristande levnadssätt i migrationsärenden.
”Störst chans för framgång är att driva dessa frågor tillsammans med regeringspartierna”, skriver Jomshof.