– Det är ett katastrofläge i sjukvården och därför krävs det satsningar, inte minst på personalen, både för att få personal att stanna kvar och locka tillbaka de som har slutat, säger partiledaren Jimmie Åkesson (SD).
På tisdag lägger Sverigedemokraterna fram sin vårbudgetmotion och passar redan nu på att presentera en del av vad partiet vill lägga pengar på i sin skuggbudget i höst. Det handlar om knappt åtta miljarder till sjukvården där drygt sex miljarder ska gå till att göra vårdyrket mer attraktivt.
Vill ge rätt till heltid
Den största utgiften viker SD till att utvidga rätten till heltid, något som har funnits med i partiets tidigare budgetar.
– En väldigt hög andel av de offentliganställda, inte minst inom hälso- och sjukvården jobbar deltid i dag men vill jobba heltid. Då möjliggör vi det genom att skjuta till pengar, säger Jimmie Åkesson (SD).
Andra förslag för att få förbättra vårdpersonalens villkor är bland annat att sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig med bibehållen lön, att anställa så kallad vårdservicepersonal som ska utföra enklare arbetsuppgifter och att göra undersköterska till ett legitimationsyrke.
Legitimationskravet har fackförbundet Kommunal länge drivit och i början av april ställde sig även Socialdemokraternas kongress bakom att utreda hur det ska gå till.
Hur många fler vårdanställda ger de här förändringarna?
– Vi får räkna på det, jag har inte de siffrorna i huvudet.
LÄS MER: ”Lönen som undersköterska går inte att leva på”
Finansieringen oklar
En annan nyhet i Sverigedemokraternas sjukvårdssatsning är ett generellt resurstillskott på 500 miljoner. Det ska göra det möjligt för patienter att söka slutenvård, det vill säga vård som kräver att man vårdas på sjukhus, i hela landet.
Om det är långa köer för en operation i ett landsting ska man kunna bli opererad någon annanstans där köerna är kortare, är tanken.
Hur Sverigedemokraterna tänker sig finansiera sina reformer är ännu oklart.
– När det gäller detaljerna i våra besparingar så får vi återkomma till hösten. Det är ingenting som vi räknar på nu. Men det är klart att det finns en del när det gäller icke-medborgares tillgång till sjukvården och andra delar av välfärden som nu måste börja diskuteras på allvar.
Vill bli det nya sjukvårdspartiet
En förklaring till att Sverigedemokraterna nu vill lägga en så stor del av sitt skuggbudgetkrut på sjukvården handlar om att partiet vill försöka öka förtroendet i sjukvårdsfrågor med den uttalade ambition att bli ”det nya sjukvårdspartiet”. Efter larmrapporter om växande vårdköer och sjukvårdskris är frågan nu i topp som den viktigaste för väljarna.
– Vi vill gärna profilera oss i den här frågan. Det är en fråga som inget parti i dag äger på samma sätt som tidigare. Dessutom är det ett område med stora brister där regeringen gör en del men inte tillräckligt. Här ser jag en stor möjlighet att visa en seriös breddning av partiets politik, säger Jimmie Åkesson (SD).
LÄS MER: Hälften inom äldreomsorgen vill sluta
SD har en bit kvar
Men partiet har en del att göra för att nå sitt mål. I dag är det bara 6 procent av väljarna som tycker att SD har den bästa politiken för sjukvården, visar Novus senaste mätning. Det ger dem en fjärdeplats och kan jämföras med Socialdemokraterna som 20 procent av väljarna tycker har den bästa sjukvårdspolitiken.
Finansminister Magdalena Andersson (S) är inte imponerad av Sverigedemokraternas sjukvårdsfokus.
– Att sjukvården behöver ytterligare resurser råder det ingen tvekan om. Problemet är bara att Sverigedemokraterna vill att Anna Kinberg Batra och Moderaterna ska vara de som styr det här landet och de vill ju sänka skatten. Sänkta skatter ger inte fler läkare, barnmorskor eller undersköterskor, säger hon.
”10 miljarder mindre”
Från i år har regeringen utökat de generella statsbidragen till kommuner och landsting med tio miljarder, de första åren som kompensation för ökat flyktingmottagande. De pengarna sa Sverigedemokraterna nej till i sin senaste skuggbudget vilket finansministern ofta påpekar.
– De ger med ena handen och tar med den andra. För innevarande år så hade vi haft tio miljarder mindre till kommuner och landsting om Sverigedemokraternas budget fått styra.
Hur mycket ytterligare regeringen planerar att tillföra sjukvården nästa år kan Magdalena Andersson (S) inte svara på i dag.
– Vi kommer nu noggrant analysera vilket utrymme som finns inför höstens budget och sedan kommer vi att återkomma. Men här är det viktigt att det är ordning och reda och att man har pengarna i näven innan man sätter sprätt på dem.
FAKTA: SD:s sjukvårssatsningar
Offentligt anställda
Rätt till heltid – 4,4 miljarder
Slopad karensdag för vårdanställda – 400 miljoner
VIdareutbildning sjuksköterskor på betald arbetstid – 300 miljoner
Kompetenslyft (legitimation) för undersköterskor – 200 miljoner
Vårdservicepersonal – 250 miljoner
Vårdplatskoordinatorer – 75 miljoner
Vårdadministratörer (läkarsekreterare) – 300 miljoner
Generellt resurstillskott för söka slutenvård i hela landet – 500 miljoner
Totalt 6,4 miljarder
Förstärkning vård och omsorg:
Palliativ vård – 150 miljoner
Slutenvård 85+ – 150 miljoner
Mobila vårdenheter – 100 miljoner
Ambulanssjukvård – 100 miljoner
Prehospital vård – 40 miljoner
Förlossningsvård – 500 miljoner
Äldrevårdscentraler – 125 miljoner
Vårdplatser psykiatri – 125 miljoner
Obligatorisk kontroll av nyanlända – 70 miljoner
Screeningprogram – 100 miljoner
Totalt 1,4 miljarder
Fakta: Förtroendet sjukvården
Fråga: Vilket parti tycker du har bäst politik för sjukvården?
Socialdemokraterna 20 procent
Vänsterpartiet 10 procent
Modraterna 8 procent
Sverigedemokraterna 6 procent
Centerpartiet 5 procent
Liberalerna 5 procent
Kristdemokraterna 4 procent
Miljöpartiet 1 procent
Novus mäter återkommande vilket politiskt parti som anses vara bäst i olika sakfrågor.
Undersökningen genomfördes 23 – 28 mars 2017 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt genomfördes 1038 intervjuer.