SD ökar i samtliga väljargrupper: ”Mer ett parti bland andra”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna ökar i samtliga väljargrupper jämfört med förra valet, enligt SVT:s vallokalundersökning Valu.

– Från att ha varit ett utpräglat pariaparti så är man mer ett parti bland andra, säger statsvetaren Tommy Möller.

Moa Wallin, politisk trendspanare på Sveriges Radios P3, menar att en förklaring kan vara det rådande världsläget.

– Nu har vi krig i Europa och svajig ekonomi och då kanske man går tillbaka till frågor som handlar om basal trygghet, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Val 2022

Statsvetaren Tommy Möller anser att uppgången troligen har att göra med att Moderaterna och Kristdemokraterna accepterat SD som ett samarbetsparti.

– Det har sänkt tröskeln för många väljare att rösta på Sverigedemokraterna. Från att ha varit ett utpräglat pariaparti så är man mer ett parti bland andra, även om det fortfarande finns ett visst stigma kring att rösta på SD.

Fördubblat SD-stöd bland förstagångsväljare

Mest anmärkningsvärt är det att SD nästan fördubblar sitt stöd bland förstagångsväljare, från 12 procent 2018 till 22 procent i årets val. Partiet är det näst största i väljargruppen efter Moderaterna som fick 26 procent, vilket en ökning med två procentenheter jämfört med förra valet.

– Man brukar säga att de yngsta väljarna är väldigt trendkänsliga. Eftersom Sverigedemokraterna är segerpartiet i valet så finns väl en del av förklaringen där, säger Möller.

Samtidigt tror han att unga väljare har både medvetenhet och erfarenhet när det kommer till sakpolitiska frågor som SD gått till val på.

– Många unga känner med stor säkerhet en oro för våldsökningen på offentliga platser.

”Uppfattas ha bästa politiken i stora frågor”

Även Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, framhåller SD:s sakpolitik som en faktor för partiets framgång.

– SD uppfattas ha den bästa politiken vad gäller till exempel migration, lag och ordning samt energi – precis de frågor som vi har haft högt på dagordningen i den här valrörelsen, säger han.

Tendensen att unga har högersympatier syns även i skolvalet. Där blev M blev största parti med 27 procent av rösterna och SD näst största med 21 procent, enligt preliminära siffror.

Varför röstar fler unga höger? Hör Moa Wallins förklaring i klippet ovan.

Fakta: Så röstade förstagångsväljare (18-21 år) enligt Valu

Moderaterna: 26 procent (+2).

Sverigedemokraterna: 22 procent (+10).

Socialdemokraterna: 20 procent (-2).

Vänsterpartiet: 10 procent (-1).

Centerpartiet: 6 procent (-5).

Miljöpartiet: 5 procent (-1).

Liberalerna: 5 procent (+/-).

Kristdemokraterna: 5 procent (-1).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet