SD presenterar lista på ”100 stenar” om brottsligheten

Publicerad

Jimme Åkesson och Sverigedemokraterna presenterade under onsdagen en lista med hundra förslag – eller stenar som man symboliskt valt att kalla det. Listan på ”100 stenar” synar enligt SD-ledaren ”regeringens bluff inför valet”.

Redan på onsdagsmorgonen satt Jimmie Åkesson i SVT:s Morgonstudion och berättade att han skulle prata om stenar i sitt partiledartal. Och inte vilka stenar som helst, utan bildliga sådana som representerar konkreta förslag.

– Det handlar om att Magdalena Andersson har lovat att vända på varje sten för att knäcka gängkriminaliteten och segregationen. Vi har identifierat hundra stenar som hon inte kommer, vill eller vågar vända på.

Några av dessa punkter tog Åkesson mycket riktigt upp i sitt tal. Han nämnde bland annat att man vill se ”en omedelbar och noggrant utförd folkräkning” för att kartlägga parallellsamhällen, fängelseplatser utomlands, betald polisutbildning och avskaffad mängdstraff vid upprepad brottslighet.

– Sverige förtjänar bättre och vi behöver en regering som inser att Sverige håller på att förstöras, säger Jimmie Åkesson.

Partiets främsta fokus

en pressträff tillsammans med Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson presenterade de ytterligare förslag. Bland annat avskaffad sekretess mellan myndigheter och förbud mot utländsk finansiering av muslimska trossamfund.

– Återupprättandet av tryggheten måste vara överordnat allt annat under nästa mandatperiod, säger Tobias Andersson.

Samtliga ”100 stenar” presenterades samtidigt i listform i ett pressmeddelande. Flera av punkterna är sådant som SD redan tidigare sagt att de vill genomföra.

– Det nya här det som Tobias tar upp, nämligen att vi på ett samlat sätt synar det vi menar är regeringens bluff inför valet. Man lovar att vända på alla stenar, på varje sten, men uppenbarligen gör man inte det, säger Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.