På ledarsidor och av oppositionen har det beskrivits som att Sverigedemokraterna valt klimatet som det nya kulturkriget, där folket ställs mot eliten.
I dokumentären ”Klimatdemokraterna” skildras hur Sverigedemokraterna förbereder sig på en strid i denna fråga.
Partiets landsbygdspolitiska talesperson Mattias Karlsson säger att han pratar allt mer om klimatpolitiken och att det finns en tydlig konflikt, som de delvis såg resultatet av i valet, när väljare på landsbygden lämnade S för SD.
– Människor tycker att pålagorna som vi tagit på oss slår sönder deras tillvaro i allt för hög utsträckning.
Statsvetaren: Finns flera förklaringar
Enligt statsvetaren Niklas Harring, som forskar vid Göteborgs universitet om miljö- och klimatpolitisk styrning, finns det flera förklaringar till SD:s klimatfokus. En handlar om att människor förvisso är oroade över klimatförändringarna, men att en majoritet är negativa till åtgärder som riktar sig mot medborgarnas konsumtion och livsstil.
– Baserat på den allmänna opinionen är det svårt att inta positionen att hela klimatforskningen är en bluff. Däremot kanske det finns utrymme att säga att problemet inte är så farligt.
En global fråga
En annan aspekt är att SD beskriver sig som ett nationalistiskt parti samtidigt som klimatfrågan är global. Något som gör att de vill lyfta fram de nationella intressena.
– Både frågan om varför svenskar ska ta kostnaden för att lösa något som är globalt. Men också att beslut tas på en internationell nivå. Då kan man kanske spela upp den här konflikten mellan en global elit och ”en vanlig väljare”.
– Sedan kan man tänka sig att de vill engagera de väljare som målas upp som förlorare i den här klimatomställningen. Det kan vara människor på landsbygden som ska betala mer för bränsle samtidigt som det finns få laddstationer och kollektivtrafiken är dåligt utbyggd.
Här kan du se hela dokumentären Klimatdemokraterna på SVT Play.
FAKTA: SD går framåt i norra Sverige
I höstens val ökade Sverigedemokraterna stort i norra Sverige, där inställningen till invandring, till skillnad från i exempelvis Skåne, historiskt sett varit positiv. Mot den bakgrunden tror flera statsvetare att framgången i norr handlar om helt andra frågor, exempelvis löften om sänkta drivmedelspriser. Av de fem kommuner där SD ökade mest i höstens riksdagsval ligger tre i Västerbotten:
Dorotea +10,72 (23,05)
Malå +9,98 (24,41)
Hagfors + 9,64 (27,64)
Vilhelmina +9,49 (25,76)
Munkfors + 9,46 (24,89)
Ökning av andel som röstade på SD i riksdagsvalet. Siffran inom parentes är den totala siffran i kommunen.