Mellan 1995 och 2005 var Mikael Jansson partiledare för SD. Efter att Jimmie Åkesson tog över som partiledare stannade Jansson kvar och valdes 2010 in i riksdagen.
På måndagseftermiddagen meddelade partiet Alternativ för Sverige på sin hemsida att Mikael Jansson nu lämnar SD med omedelbar verkan för att gå över till AFS.
Behåller sin plats i försvarsutskottet
”Mitt arbete för Sverige fortsätter nu i oförminskad takt. Jag kommer att ge mitt yttersta för att Alternativ för Sverige ska ta plats i riksdagen”, skriver Mikael Jansson på hemsidan.
Det meddelas även att Mikael Jansson kommer att behålla sin plats i försvarsutskottet och företräda Alternativ för Sverige.
Nybildat parti
Den senaste tiden har två riksdagsledamöter, Olle Felten och Jeff Ahl, lämnat SD för att gå över till Alternativ för Sverige.
Det nybildade partiet registrerades i fjol och i mars 2018 presenterade de bland annat sin styrelse och en film inför valet i höst.
Partiledaren är den förre SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, som var en av sju sverigedemokrater som uteslöts ur partiet under våren 2015. Även partiets vice partiordförande, William Hahne, uteslöts ur SD samtidigt.
Så här sa SD:s partisekreterare Richard Jomshof om uteslutningen då:
– Hahne och Kasselstrand har bevisligen samarbetat med och skyddat extrema krafter. De har ljugit och godkänt extremister som medlemmar och har därmed släppt in dessa krafter i vår rörelse.
Bland Alternativ för Sveriges viktigaste frågor är så kallad ”återvandring” och lag och ordning, enligt partiets hemsida.
Mikael Jansson motiverar sitt byte med att SD har blivit otydliga i frågan om ett svenskt Natomedlemskap.
– Den direkta orsaken är att Sverigedemokraterna har börjat glida i sina grundfrågor. Speciellt då beträffande den militära alliansfriheten. Jag vill inte verka i ett parti som inte är tydligt med att man är för militär alliansfrihet.
”Svårt att ta på allvar”
Gruppledaren Mattias Karlsson (SD) tar lätt på kritiken.
– Vi har inte gjort nån avgörande positionsförflyttning i den frågan så jag har svårt att ta det argumentet på allvar. Det enda vi har sagt de senaste åren är att frågan är så pass tung och principiell att den måste föregås av en folkomröstning.
Är det en förlust för partiet att Mikael Jansson lämnar?
– Jag ser inte det som någon förlust för partiet, nej. Han hade inte medlemmarnas förtroende vare sig på lokal nivå eller riksnivå och då ska man inte fortsätta heller, säger Mattias Karlsson till SVT.
Och att 7 riksdagsledamöter nu lämnat SD kommenterar Mattias Karlsson så här:
– Det har inte påverkat vårt arbete alls. En del av dem har vi kunnat ersätta och de som vi har förlorat är personer som inte längre har fortsatt förtroende. Vårt oppositionsarbete fortgår med oförminskad kraft och påverkar inte heller utfallet i blockskiljande omröstningar i riksdagen.