Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Andersson (SD) ”Vi har bara sett början”. Foto: SVT

SD vill bli av med fler som har statliga toppjobb: ”Vi har bara sett början”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens petningar av generaldirektörer, styrelseledamöter i statliga bolag och statliga utredare har väckt starka reaktioner hos oppositionen, som bland annat kallar det för ”politisk utrensning”.

– Jag gissar att det var en del av en förhandling med SD där jag var en pjäs, säger Marika Åsbrink (S) som fick sluta som statlig utredare med förklaringen att det handlade om partitillhörighet.

Marika Åsbrink ledde en utredning om förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikesfödda kvinnor och det var det bara en månad kvar tills de skulle lämna ett betänkande till tryck.

– Men jag fick inte avsluta, trots att jag bad om att få göra klart det. Jag har gjort nästan hela utredningen tillsammans med sekretariatet. Jag tycker att det är lite svårt att förstå. För det är lite oklart vad jag skulle ställa till med den här sista månaden.

– Även om jag självklart har en tydlig koppling till Socialdemokraterna så sitter man inte där som partiföreträdare.

Hon säger att hon nu är oroad om detta är en trend vi ser.

– Det finns ju tydliga tecken på det. Jag tycker inte att man ska politisera de här uppdragen på det sättet.

Du tror inte att du fick det här jobbet av förra regeringen just för att du är socialdemokrat?

– Jag tror absolut att min politiska erfarenhet var ett skäl. Precis som att många andra personer från olika politiska partier har fått liknande uppdrag tidigare.

”Vedertaget”

Tobias Andersson (SD), som är ordförande i riksdagens näringsutskott och som i förra veckan gick ut och krävde att den tidigare S-statsministern Göran Persson skulle lämna LKAB:s styrelse, tycker att kritiken är löjlig.

– Det är ju allmänt vedertaget att tidigare regeringar alltid reagerat på ett sådant här sätt.

Han menar också att Sverigedemokraterna har haft en hel del att säga till om i den här frågan, inte minst vad gäller petningen av Tomas Kåberger från Vattenfalls styrelse.

Har ni några fler personer som ni vill ha bort från styrelser?

– Det finns kanske sådana namn, inte minst från vissa myndigheter om man breddar det lite, men jag kommer inte i det här skedet att ge dig en lista på namn. Det kanske finns en sådan och den kommer i så fall kommuniceras gentemot andra partier och inte till er i media.

Fakta: Tre toppchefer och styrelseledamöter som inte får behålla sina jobb

Mikael Ribbenvik Jurist som varit generaldirektör för Migrationsverket sedan 2017 (tillförordnad sedan 2016), men på myndigheten i 24 år. Ville själv vara klar men slutar nu i maj. Kallades för ”asylaktivist” av riksdagsledamoten Björn Söder (SD).

Tomas Kåberger Professor vid Chalmers tekniska högskola och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten. Har varit öppen kritisk till utbyggnad av kärnkraft och suttit i Vattenfalls styrelse, som han nu petas från, sedan 2015. Ville själv vara kvar och har kallat petningen för politisk.

Carin Jämtin Tidigare biståndsminister och partisekreterare för Socialdemokraterna. Generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida sedan 2017. Ville själv vara kvar men slutar nu i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.