• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här byggs Sveriges första 3D-printade hus upp. Foto: SVT

Se Sveriges första 3D-printade hus ta form

Uppdaterad
Publicerad

Det krävdes 126 lager och 2,7 kilometer betongutskrift. Nu har Sverige fått sitt första 3D-printade hus – 24 kvadratmeter stort.

– Visionen är att förändra bostadsmarknaden. Vi vill printa billiga hus åt alla, säger projektledaren Tobias von Haslingen.

De senaste åren har 3D-printade hus blivit en allt hetare trend. I Kalifornien står över 1000 personer i kö för att få flytta in i printade hus. Och tidigare i år blev ett nederländskt par de första i Europa att flytta in i ett 3D-printat hus.

Med stöd av Energimyndigheten har nu det första svenska huset printats. Förhoppningen är att tekniken i framtiden både ska kunna sänka kostnaderna och minska byggtiden. Dessutom är visionen att 3D-tekniken ska ge större designfrihet och minska materialåtgång.

– Jag tror att det här är ett av sätten som vi kommer kunna robotisera framtidens byggbransch, säger Tobias von Haslingen, projektledare på företaget Concreteprint.

Forskare: Finns en del att bevisa

Lars Stehn, professor i industriellt och hållbart byggande vid Luleå tekniska universitet, tycker att tekniken är intressant. Men han menar att det finns en del att bevisa.

– Att bygga stommar till hus är relativt kostnadseffektivt. Tekniken måste bli mycket snabbare och betongkvalitén förbättras om man ska göra hela hus genom 3D-printing, säger han.

Han betonar att han tycker att det är bra att man testar och undersöker tekniken, men tror snarare att det är i detaljer som 3D-printing har sin största förtjänst.

– Jag har lite svårt att se vilken kvalité man får som man inte får med dagens byggmetoder. Men däremot, att göra avancerade och unika delar till hus, där tror jag framtiden finns absolut, säger Lars Stehn.

Bygger ny printer – målet är 100 hus på tre år

Sveriges första 3D-printade hus kommer användas som utställningshus i Tumba. Och Tobias von Haslingen är optimistisk.

– Det här är vår första större utskrift, och vi har visat att vi kan bygga på höjden utan att allt faller ihop. Kvalitén kommer bara bli bättre och bättre, säger han.

Nästa steg är att förfina 3D-printingen för att industrialisera tekniken.

Just nu håller de på att bygga en ny printer, som ska kunna skriva ut hus som är 20 x 15 x 10 meter. Förhoppningen är att den ska vara klar i början av 2022. När den nya printern är på plats hoppas Tobias von Haslingen att marknaden ska övertygas.

– Den nuvarande prototypen har en del svagheter rent produktionsmässigt. Så med den nya printern är förhoppningen att vi kommer kunna skriva ut mycket fortare.

– Min målsättning är att printa 100 hus de närmsta tre åren, säger han.

Så funkar 3D-tekniken

3D-metoden bygger på att en stor robotarm sprutar ut betong och bygger upp huset från grunden.

Först designas en tredimensionell “modell” av huset. Detta sker genom datorgenererade så kallade CAD-ritningar.

För att roboten sedan ska kunna ”skriva ut” huset behöver den tredimensionella ritningen göras om till så kallade styrkoder. Dessa styrkoder delar upp huset i olika horisontella lager.

Formen byggs sedan upp, ett lager åt gången, efter den tredimensionella designen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.