Björn Carlsson tycker att det är orimligt att man ska behöva kontrollera västen så ofta. Foto: Björn Carlsson

Se upp: Din uppblåsbara flytväst kan vara livsfarlig

Uppdaterad
Publicerad

Om du inte kontrollerar din uppblåsbara flytväst inför varje användning kan den bli en livsfara på sjön, menar Konsumentverket. När seglaren Björn Carlsson inspekterade sina flytvästar insåg han att tre av fyra inte fungerade.

När Björn Carlsson skulle packa upp sina oanvända uppblåsbara flytvästar fick han en chock. Tre av fyra flytvästar som Björn hade köpt visade sig inte fungera. Flytvästarnas gaspatroner som ska blåsa upp västen var lösa och inte iskruvade ordentligt.

– Jag köpte förvisso västarna för tre år sedan, men köper man nya västar så förväntar jag mig att de är säkra och kontrollerade och redo att använda. Det är ju livsfarligt.

40 procent har aldrig servat sin flytväst

Att de uppblåsbara västarna kräver underhåll uppmärksammades senast i början av sommaren när Konsumentverket varnade för drunkningsrisk om man inte kontrollerar sin väst regelbundet. Risken är just att gaspatronen kan gänga ur.

– Det är jätteviktigt att man följer det serviceschema som finns i tillverkarnas bruksanvisning. Men när vi frågat om det svarade ungefär 40 procent att de aldrig har servat sin flytväst, säger Helena Nilsson, utredare på Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet, till Sveriges Radio.

Enligt Konsumentverkets uppskattning har var 20:de svensk en uppblåsbar flytväst.

Svenska Kryssarklubben erbjöd sina medlemmar att få sina uppblåsbara flytvästar funktionstestade under vintern och våren. Av de 1200 västar som klubben testade, uppskattas att 5-7 procent inte skulle ha blåsts upp som de borde. Det gällde främst äldre västar och i merparten av fallen berodde det på att gaspatronen satt löst utan att ägaren visste om det.

Komplicerad konstruktion

Sjöräddningssällskapet känner till problemet med de uppblåsbara flytvästarna.

– Västarna på den svenska marknaden är välkonstruerade, men det är en komplicerad konstruktion som kräver underhåll. Så för den som vet med sig att man är slarvig och kanske inte så noggrann är det bättre att välja en traditionell flytväst, säger Mikael Hinnerson, sjösäkerhetschef på Sjöräddningssällskapet.

Samtidigt ser han en positiv effekt av att de uppblåsbara flytvästarna finns.

– De har ökat flytvästanvändandet i stort eftersom fler använder flytväst.

Har infört säkring av gaspatronen

Företaget Baltic som konstruerat Björn Carlssons flytvästar menar att situationen inte är ovanlig eftersom alla västar med den här typen av gaspatroner kräver mycket underhåll.

– Vi uppmanar alla att läsa våra manualer och kontrollera västen årligen och inför varje användning. Man måste sköta och serva sina flytvästar ofta, precis som man servar en bil, säger Per Frode, flyttvästfabrikör på Baltic, som tillägger att de även infört en typ av säkring på sina flytvästar.

Men den tidigare modell från 2014 som Björn Carlsson köpt saknade denna säkring. Det var först efter att efter Arbetsmiljöverket uppmärksammat västarnas bristande säkerhet i samband med en olycka samma år, som de infördes.

”Västarna borde återkallas”

Seglaren Björn Carlsson tycker att den här typen av uppblåsbara västar bör återkallas och inte användas över huvud taget om det finns en risk att patronen trillar av.

– Det kan ju finnas tiotusentals människor där ute som har flytvästar som inte är säkra, och många har inte kunskapen om hur flytvästar fungerar. Man förväntar sig mycket av konsumenten, menar Björn Carlsson.

Konsumentverket menar att de uppblåsbara flytvästarna är de, tekniskt sett, mest avancerade och därför också mest komplicerade. Därför ska barn inte använda dem. Det kräver också att det är en simkunnig person som använder dem i fall något skulle gå fel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.