Sexhandeln öppnare än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sexannonser på internet har ökat explosionsartat – från 304 till 6.965 på åtta år. Det visar en ny kartläggning av prostitutionen i Sverige. Sexuella tjänster har aldrig marknadsförts så öppet som i dag.

Rapporten visar att nätet till stor del blivit den nya marknadsplatsen. Gatuprostitutionen har mer än halverats på 20 år, samtidigt som antalet sexannonser på nätet fullkomligt exploderat.

– Sexuella tjänster säljs öppet via internet och är på så sätt sannolikt mer tillgängliga än någonsin. Det går i dag inte att säga hur många personer som är verksamma inom den typen av prostitution, men det finns heller inga tydliga tecken på att den har ökat, säger Amanda Netscher, projektledare för kartläggningen Prostitutionen i Sverige 2014.

År 2006 hittades 304 sexannonser på nätet, medan den senaste kartläggningen från 2014 hittade 6.965 annonser – på tio veckor. Dessutom är nätet en plats för att diskutera prostitutionen. På Flashback finns tusentals diskussionstrådar där framför allt män delar med sig av erfarenheter av sexköp.

”Språket i diskussionstrådarna är ofta mycket nedsättande och sexistiskt, och fokus läggs på huruvida kvinnan motsvarat sexköparnas förväntan i termer av utseende, fysiska attribut och villighet”, skriver de i rapporten.

Prostitutionen på gatan uppskattas i dag omfatta 200–250 kvinnor. Det är mer än en halvering sedan 1995.

Unga män säljer sex till män

Ungdomsstudier visar att det är fler pojkar än flickor som säljer sex, framför allt säljer unga män sex till andra män.

– Detta är känt sedan tidigare och understryker vikten av att tillgängliggöra det stöd och den hjälp som dessa ungdomar har behov av, säger Amanda Netscher.

Jämfört med andra länder är problemet relativt litet i Sverige. Men det finns fortfarande stora kunskapsluckor kring prostitutionen. Det gäller bland annat ensamkommande barn, personer som vistas tillfälligt i Sverige, transpersoner och den dolda prostitutionen på till exempel massagesalonger, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Inför det framtida arbetet med att motverka prostitution och människohandel i Sverige behöver vi fundera på hur vi bättre ska kunna minska efterfrågan, säger Amanda Netscher.

Sexköpare inte färre trots lagen

Det är oklart om den svenska sexköpslagen haft avsedd effekt. Syftet var att minska antalet sexköp. Men andelen svenska män som aktivt köper sex har inte minskat nämnvärt sedan lagen infördes.

– Vi kan inte se någon drastisk minskning. Det tyder på att lagen inte är hela lösningen, vi måste också jobba mer preventivt, säger Amanda Netscher till TT.

Omkring 7,5 procent av svenska män mellan 18 och 65 år har någon gång i sina liv köpt sex. En procent har köpt sex senaste året. Den siffran har legat i stort sett konstant sedan 1996 – tre år innan sexköpslagen kom. I fjol rörde det sig om drygt 24.000 män.

Fakta/Prostitutionen i Sverige 2014

  • Lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster kom 1999.
  • Andelen aktiva sexköpare, som köpt det senaste året, har legat i stort sett konstant sedan 1996.
  • Siffrorna skiftar mellan 1,8 och 0,6 procent.
  • Eftersom talen är så låga och mätmetoderna delvis skiljer sig går det inte att tala om någon trend. Variationerna kan lika gärna bero på slumpen.
  • I reella tal köpte 24.000 svenska män sex någon gång under 2014.
  • Även andelen män som angett att de någon gång i sitt liv köpt sex ligger på en hyfsat jämn nivå. I fjol var siffran 7,5 procent.
  • Gatuprostitutionen har mer än halverats sedan 1995.
  • Samtidigt har antalet sexannonser på nätet ökat explosionsartat.
  • Majoriteten av dem som säljer sex har en annan nationalitet än svensk.
  • Stödet för sexköpslagen i befolkningen är stort – 72 procent stödjer den.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholm/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.