Allt fler kvinnor i Sverige vill operera sina underliv för att de är missnöjda med hur det ser ut. Det kan handla om att förkorta de inre eller yttre blygdläpparna eller göra ett klitorislyft. Och när det gäller ”skönhetsingrepp” är sådana ingrepp tillåtna, till skillnad från vid könsstympning.
Suzann Larsdotter på RFSU föreläser som sexolog och berättar att det är vanligt att unga tjejer inte vet vad som ser normalt ut, och därför kan tro att det är fel på deras kropp.
– Kvinnor i allmänhet kanske inte ens har sett andra kvinnors kön. Det finns en okunskap, och frågan är om inte en del upplysningsinsatser också skulle kunna hjälpa en del. Bara att få information och kunskap om vad som är normalt, säger Suzann Larsdotter.
– Naturligtvis har människor rätt att bestämma över sin kropp, men jag är också rädd att de inte har rätt och tillräcklig information.
Vet inte vad som är ”normalt”
Hon menar att unga kvinnor för sällan ser bilder på andra kvinnors könsorgan och därför inte vet vad som ligger inom ramen för vad som är ”normalt”.
– Det finns en otrolig okunskap om hur det kvinnliga könet ser ut, och få kulturella bilder. Jag vet ju som sexolog att blygdläppar kan vara upp till 8-10 centimeter långa, från att de kan vara bara några millimeter. Och de ofta olika långa, precis som vi har olika stora bröst. Det är också väldigt vanligt att de inre blygdläpparna hänger utanför de yttre, säger Suzann Larsdotter.
Hon berättar också att det på pornografiska bilder är vanligt att de inre blygdläpparna retuscheras bort. Och just att förkorta de inre blygdläpparna är ett vanligt ingrepp på de kliniker som genomför intimkirurgi.
– Det här är ett jättestarkt skönhetsideal i dag, men som kanske kommer av att någon, någon gång, har bestämt att det är porrigt när de inre blygdläpparna syns eller hänger ner. Var kommer de här skönhetsidealen ifrån? säger hon.
Vet lite om men
Hur många kvinnor som väljer att genomföra de här ingreppen finns det ingen statistik på eftersom de görs på privata kliniker. Det är av samma anledning svårt att veta vilka eventuella men ingreppen kan medföra, och hur många som drabbas.
– Eftersom det handlar om privata verksamheter vet vi väldigt lite om negativa konsekvenser, som känselbortfall. Blygdläpparna fyller ju en biologisk funktion, och tar man bort den så kan det ju bli konsekvenser, även om det inte behöver bli det. Könet är så fyllt av nerver, och blir dessutom blodfyllt vid upphetsning, så risken är att man får ett sämre sexliv efteråt. Dessutom bildar blygdläpparna en ”tratt” när man kissar, säger Suzann Larsdotter.
Det finns också de som har medicinska skäl till ingreppen, att blygdläpparna skaver mot cykelsadeln till exempel.
– Det är ju ingen som säger att man ska ta bort pungen för att den hänger. Men här ska man göra ingrepp i kroppen för att det ska passa till prylar, i stället för att skaffa en anpassad cykelsadel.