Författarna Lisa Bjurwald och den tidigare polisen Kerstin Dejemyr har intervjuat flera polisanställda som berättar om hur sexuella övergrepp och trakasserier äger rum.
De menar att det finns en kultur som bygger på att hålla tyst och inte utmana den rådande hierarkin inom myndigheten. Utsatta som slagit larm vittnar om hur de till exempel kan frysas ut av kolleger eller förflyttats till andra tjänster.
– Det här är kårandan i sitt destruktiva esse, säger författaren Lisa Bjurwald.
”Det sker nästan alltid öppet”
Boken ”Gärningsmannen är polis” utgår från hundratals berättelser under polisens eget metoo-upprop #nödvärn.
Enligt Lisa Bjurwald är en ofta återkommande historia den om hur en ung, kvinnlig polis går på en jobbfest och en manlig chef eller senior kollega kommer fram och trycker upp henne mot en bardisk, klämmer henne på brösten och säger att hon ska följa med in på toaletten och göra honom en sexuell tjänst.
Hon säger att det går flera röda trådar i berättelserna, där den första är att det är så vanligt förekommande.
– Det andra är hur skamlöst det sker. Det sker nästan alltid öppet, i cafeterian, på julfester. Det är ingenting man skäms över från männens sida, utan något man tar sig rätt till. Den tredje röda tråden är att det finns vittnen som inte gör något. Och det är inte konstigt, det handlar om en rädsla som hänger ihop med tystnadskulturen.
Thornberg: Friskhetsbetyg att frågorna tas upp
Rikspolischef Anders Thornberg säger att han är medveten om problematiken.
– Det finns ingen plats för kränkningar inom svensk polis. Jag blir bedrövad och förbannad när sådant här inträffar. Ett enda fall är för mycket, men att det är vardag är inte den uppfattningen jag får.
Nyligen startades ett nytt metoo-upprop inom polisen, vilket Anders Thornberg välkomnar. Myndigheten måste jobba med problemen hela tiden, menar han.
– Vi har gjort en genomlysning av kulturen. Vi har särskilt anställda specialister på vår HR-avdelning som är experter på likabehandling, genusvetenskap och normkritik.
Trakasserier och tystnadskultur
Polisförbundet genomförde en undersökning i slutet av förra året. I den uppgav 12 procent av medlemmarna att det förekommit sexuella trakasserier på arbetsplatsen de senaste tolv månaderna.
Var fjärde medlem ansåg även att det inte går att framföra kritiska uppfattningar offentligt på sin avdelning eller enhet utan att det får negativa konsekvenser.
I undersökningen uppger tre procent att de själva blivit utsatta för sexuella trakasserier under den senaste 12-månadersperioden. Sju procent av kvinnorna har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Motsvarande siffra för männen är 1 procent.
Källa: Polisförbundet