Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M) kämpar om statsministerposten i valet 2015. Foto: TT

Sifo: Regeringsfrågan viktigast inför nyvalet

Uppdaterad
Publicerad

Efter höstens politiska kaos visar en ny mätning att regeringsdugligheten överskuggar samtliga sakfrågor för väljarna. Den visar också att invandringspolitiken relativt sett har blivit allt viktigare för väljarna, samtidigt som sjukvården och skolan fortfarande är de viktigaste frågorna.

När väljarna röstade i september var skolan, sjukvården, svenska ekonomin, sociala välfärden och sysselsättningen de viktigaste frågorna enligt SVT:s vallokalsundersökning.

När SVT nu efter beskedet om att det kommer att utlysas nyval har låtit SIFO undersöka vilka sakfrågor som är viktigast så är det samma frågor men i något omvänd ordning, sjukvården är i topp med skola och utbildning som tvåa.

Decemberöverenskommelsen

”Det är naturligt”

Frågorna i undersökningarna är ställda på samma sätt men under olika omständigheter, vilket gör att de inte fullt ut är jämförbara. Däremot står det klart att en fråga idag rankas som betydligt viktigare jämfört med i september. Invandringsfrågan rankas nu som 7:e viktigaste frågan jämfört med 13:e i den tidigare mätningen.

– Egentligen tycker jag att det är naturligt att den stiger. Den har varit väldigt mycket i fokus, även om jag tycker att den varit i fokus väldigt länge, men under den här hösten har det varit lite mer fokus än tidigare, säger socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

– Det tror jag speglar en oro som människor känner ute i landet. Man ser att invandringen på ett tydligt sätt har ökat och ökat väldigt mycket de senaste åren. Det tror jag människor ser i sin vardag nu att det börjar hända saker, säger Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Sven-Olof Sällström.

”Har försökt dra vänsterut”

SVT lät även ställa frågan om hur viktig väljarna anser att regeringsdugligheten är. Hela 47 procent anser att den är mycket viktig, alltså viktigare än samtliga sakfrågor. Det gäller särskilt bland de borgerliga partisympatisörerna.

– Människor har sett nu att Stefan Löfven har försökt dra svensk politik vänsterut. Han har misslyckats efter två månader och det ger ju då på kall att regeringsdugligheten, ansvarstagande för ekonomin spelar roll. Det är viktigt, säger Moderaternas analyschef Per Nilsson.

– När nu Sverigedemokraterna valde att agera som de gjorde i riksdagen och allianspartierna valde att följa detta så gick regeringens budget inte igenom. Det är klart att det är väl den diskussionen som syns i de här frågorna att just regeringsduglighet som varit högt uppe på dagordningen, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Undersökningen

1. Sjukvården 46 % anser mycket viktig

2. Skola och utbildning 45 %

3. Svenska ekonomin 43%

4. Sysselsättningen 41%

5. Sociala välfärden 35%

6. Äldreomsorgen 36%

7. Flyktingar/invandring 32%

8. Egen ekonomi 30%

9. Pensioner 29%

10. Lag och ordning 28%

Undersökningen har genomförts av TNS Sifo på Sveriges televisions uppdrag. 2305 personer har svarat på frågan ”Vilken betydelse har följande frågor för ditt val av parti i riksdagsvalet i mars 2015? Vi har enbart redovisat de som uppgett 'mycket stor betydelse'”.

Undersökningen genomfördes mellan den 12 och 15 december och det är slumpmässigt utvalda personer som svarar i en webpanel. Personerna är representativa för den svenska väljarkåren.

SVT:s vallokalsundersökning, Valu, ställde samma fråga och vi redovisar på samma sätt. Däremot genomförs undersökningen med hjälp av intervjuer med utvalda väljare direkt utanför vallokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet