Sara Viktorsson reste till Danmark för att bli gravid. Hon födde senare sonen Jack. Foto: SVT

Singlar får samma rätt som par

Uppdaterad
Publicerad

Ensamstående kvinnor ska få samma rätt till assisterad befruktning som gifta och sammanboende par. Det är innebörden i en utredning som justitieminister Beatrice Ask (M) i dag tar emot.

Regeringens utredare Eva Wendel Rosberg konstaterar att samhället hittills inte varit moget för denna förändring.

– Men synen på föräldraskap har ändrats på senare tid och nu är inställningen till ensamma mödrar mer positiv, säger Eva Wendel Rosberg.

Insemination för ensamstående

Ökade kostnader

Utredningen spår att antalet assisterade befruktningar kommer att öka när rättigheten införs och kanske uppgå till 2.000 per år. Det kommer att medföra ökade kostnader på 60-80 miljoner för landstingen. Det är kostnader som måste tas inom befintliga ekonomiska ramar och Eva Wendel Rosberg konstaterar att landstingen måste prioritera sin verksamhet för att klara av de assisterade befruktningarna.

Kända donatorer

Utredningen vill behålla regelverket som säger att spermadonatorernas identiteter måste vara dokumenterade av hälso- och sjukvården.

– De blivande barnen har alltid möjlighet att ta reda på sitt genetiska ursprung när de uppnår mogen ålder, säger Eva Wendel Rosberg. Forskning visar att det för de flesta barn är positivt att kunna söka sitt genetiska ursprung om de vill det.

Barnens bästa

Sammanbonde par som söker hjälp för barnlöshet måste genomgå en lämplighetsprövning och detsamma föreslås gälla för de ensamstående mödrarna.

– Det viktigaste för oss är barnets bästa, säger Eva Wendel Rosberg. Att de får en god uppväxt och då måste de ensamstående kvinnorna ha förmågan att ta hand om barnen utifrån sina medicinska, sociala och psykologiska omständigheter.

Kvinnor som får avslag på sin begäran om assisterad befruktning kan begära överprövning av Socialstyrelsen.

Hittills har ensamstående kvinnor som vill ha assisterad befruktning genom inseminering tvingats resa utomlands, till exempel till Danmark. För kvinnor som blir missnöjda med det svenska regelverket kommer den möjligheten att finnas kvar. Eva Wendel Rosberg tror inte att resorna kommer att upphöra, men att de minskar i antal.

Långsam hantering

Det finns ett brett stöd i riksdagen för att införa rätt till assisterad befruktning för ensamstående och det förekommer kritik mot den långsamma hanteringen av frågan. Men Eva Wendel Rosberg anser att de hanterar frågan med skyndsamhet.

– Jag vet att många kvinnor väntar på att få en möjlighet att genomgå assisterad befruktning, säger Eva Wendel Rosberg, och då hoppas jag att det ska finnas en möjlighet första juli 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insemination för ensamstående

Mer i ämnet