Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är oacceptabelt” – Sis-chefen bemöter uppgifterna om sexuella kränkningar. Foto: SVT, Marcus Ericsson/TT

Sis efter kritiken om våld och övergrepp: Vi behöver skynda på arbetet

Uppdaterad
Publicerad

70 procent kvinnliga anställda och en verksamhet som organiseras så att ensamarbete undviks. Det är två av Statens institutionsstyrelses mål för att minimera risken för övergrepp på flickavdelningarna. 

– Vi behöver skynda på det här arbetet, säger Helena Finér, sektionschef på Sis.

Över 200 fall av sexuella kränkningar och våld har rapporterats in från boende på Sis-hem de senaste åren, visar en studie gjord av barnrättsorganisationer.

– Varje medarbetare och chef har ett stort ansvar för de ungdomar som placeras hos oss. Som chef är ansvaret ännu större för att inget barn ska kunna utsättas för övergrepp, säger Helena Finér.

Ett av fallen rör en manlig anställd på Råby Sis-hem som hade sex med en tvångsintagen 19-åring. Mannens kollegor påtalade för ledningen att han hade ett gränslöst och olämpligt beteende, utan att få gehör. Till slut konfronterade en annan intagen, Bella, mannen och fick honom att erkänna. Samtalet spelade hon in med mobilen.

– De som bestämmer kan ju tänka att det är Sis-ungdomar och att vi hittar på grejer, säger Bella.

Sis: Behöver göra mer

Helena Finér vill inte gå in på det specifika fallet på Råby, men påpekar att man behöver göra mer för att minimera riskerna för sexuella kränkningar och våld på Sis-hemmen.

– Det handlar bland annat om att vi vid rekryteringen ska säkerställa att vi får lämpliga medarbetare. Till exempel ska vi inhämta belastningsutdrag men vi behöver också arbeta förebyggande.

Enligt den rapport om kränkningar och våld på Sis-hem som presenterades tidigare i år tar myndigheten inte barns berättelser på allvar utan prioriterar personalens rättigheter och arbetsgivarperspektivet.

Är det så?

– Vi behöver titta på hur vi kan skapa möjligheter för ungdomar och barn att få fler sätt att känna att man kan lyfta saker som inte känns bra eller tryggt. Barnen ska känna och uppleva att de blir lyssnade på. Det behöver vi skapa en miljö för, säger Helena Finér.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.