Snabbtågsresenärer mellan Stockholm och Göteborg kommer från och med december 2016 att få räkna att det i vissa fall tar 20 minuter längre tid än vanligt, på grund av det omfattande arbete som Trafikverket planerat för på västra stambanan. Foto: TT

SJ: Stockholm-Göteborg kommer ta 20 minuter längre

Uppdaterad
Publicerad

De snabbaste tågresorna på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö börjar snart gå långsammare. Trafikverket har beslutat att sänka hastigheten på vissa delar av sträckorna, och när de snabba snabbresorna åter är i tidtabellen vet inte SJ i nuläget.

– Stockholm-Göteborg kommer ta 10 till 20 minuter längre, säger SJ:s presschef Niclas Härenstam.

I dag går de snabbaste tågresorna mellan Stockholm och Göteborg på tre timmar och en minut, i de fall då tågen kommer i tid. Att ta sig mellan Stockholm och Malmö går på fyra timmar och 26 minuter.

Men nu förlängs restiden på dessa sträckor. Västra och södra stambanan är så i så dåligt skick att Trafikverket tvingas sänka högst tillåtna hastighet på vissa sträckor, från maxhastigheten på 200 kilometer i timmen ner till 130.

SVT granskar järnvägen

– Ja, det blir ju en restidsförlängning på grund av lägre hastighet. När banorna har bristande kapacitet blir det precis som en propp i blodsystemet, då ökar risken för ytterligare förseningar, säger Per Corshammar, konsult och järnvägsexpert.

Snabbaste resan 20 minuter långsammare

För den som i dag vill ta sig från Stockholm till Göteborg går det att hitta biljetter som enligt tidtabellen ska ta 3 timmar och 1 minut. Den riktigt raska avgången på samma sträcka, den som går klockan 06.06 från Stockholm till Göteborg på vardagsmorgnar tar bara 2 timmar och 50 minuter.

I bland kommer tågen fram i tid, i bland tar det längre tid. Helt klart är att denna verklighet är snart ett minne blott. Redan i december kommer SJ:s resenärer att märka av skillnaden.

Då kommer samma resa att ta 3 timmar och 9 minuter, i bästa fall. De flesta snabbtågsresor, från Stockholm till Göteborg, kommer med SJ under vardagar att ta 3 timmar och 20 minuter.

SJ har redan ritat om tidtabellen

Hur har det blivit såhär egentligen? För SJ:s presschef, Niclas Härenstam, är det knappast några nyheter och svaret finns i Trafikverkets järnvägsnätsbeskrivning för 2017.

– Restiden för snabbtågen på Stockholm-Göteborg kommer ta 10 till 20 minuter längre, Niclas Härenstam till SVT Nyheter.

Resor med regionaltågen på västra stambanan kommer ta mellan fem och tio minuter längre än i nuläget. Mellan Stockholm och Malmö får resenärer räkna med påslag på ungefär fem minuter, enligt Niklas Härenstam på SJ.

På Trafikverkets senaste järnvägsnätsbeskrivning finns 69 sträckor utmarkerade – de är markerade med röd eller orange färg. På exakt hur många av dessa 69 sträckor som maxhastigheten kommer att sänkas vet man inte i nuläget.

De senaste fem åren har antalet sträckor med nedsatt hastighet aldrig varit fler än 20 stycken per år. Nu kan det alltså bli betydligt fler.

”Det görs massiva insatser”

Röda områden, de finns både på södra och västra stambanan, förklarar att det där kommer att genomföras omfattande underhållsarbete, något som också påverkar tågoperatörernas tidtabeller.

– Det görs massiva insatser nu. Det är i grunden bra, för det behövs verkligen. Det här ökar konkurrenskraften för tåget och det är jobb som måste göras, säger Niclas Härenstam till SVT Nyheter.

Från och med andra veckan i december gäller alltså ny tidtabell för bland annat Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö. När de snabba snabbtågen kan köra riktigt snabbt igen på västra och södra stambanan, det vill säga 200 kilometer i timmen som max istället för 130, vet man inte i nuläget.

– Järnvägsnätsbeskrivningen för 2017 ligger fast. Sedan får vi se för 2018, säger Niclas Härenstam.

Men när kan resenärerna förvänta sig att en snabb tågresa mellan Stockholm och Göteborg återigen tar tre timmar istället för tre timmar och 20 minuter?

– Det är svårt att säga, vi vet att det är stora jobb med underhållsarbete på flera platser fram till 2020 ungefär. Men det är naturligtvis olika hur mycket det påverkar restider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet