I regeringens budget för 2023 har regeringen avsatt 1,2 miljarder kronor för att påskynda arbetet med beredskapsarbetet inom svensk hälso- och sjukvård. De kommande åren kommer mer pengar avsättas årligen.
Bland annat ska fler bemannade vårdplatser skapas och sjukhusen ska bli mer driftsäkra. Socialstyrelsen har nu fått i uppdrag att ta fram flera underlag som ska stödja regionerna i det arbetet.
Bättre rustade
Enligt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) saknas i dag tillräckligt med vårdplatser.
Förutom att tillgodose det underskott på vårdplatser som redan finns i dag behöver regionerna även bli ännu bättre rustade för en eventuell katastrof eller väpnad konflikt eftersom vårdbehoven på kort tid då kan öka kraftigt.
– Regionerna har arbetat med beredskapsfrågan, men de behöver de här underlagen och stöden som vi nu ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram. Då kan regionerna på ett bättre sätt dimensionera arbetet framöver, säger Acko Ankarberg Johansson (KD) till SVT.
Personalen ställer upp
Hon påpekar att regioner och kommuner enligt lag redan har ett uppdrag att ha den beredskap som krävs.
Hur väl rustat är Sverige då?
– Regionerna har mycket att göra för att nå upp till det ideala tillståndet vi vill ha. Men samtidigt klarade personalen av att i varje region skala upp vården när det behövdes under pandemin.
Kommunerna halkar efter
Beredskapsarbetet i kommunerna har halkat efter enligt Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och regioner (SKR).
– Man har hittills inte satsat på kommunsidan, och här ser vi att man behöver jobba mer för att ha ett robust system i händelse av höjd beredskap eller krig, säger hon.
– Även här behöver långsiktiga satsningar göras och kommunerna behöver stärka sina band till civila försvaret.
Hur bra beredskap har kommunerna och regionerna i dagsläget?
– Vi från SKR gör inte några egentliga bedömningar av regionernas eller kommunernas kapacitet, utan det är ju framförallt statliga myndigheter som följer upp hur beredskapen ser ut.
– Det viktiga här är att vi får en kontinuerlig, långsiktig uppbyggnad och stabila förutsättningar för kommuner och regioner att bygga upp det civila försvaret.