I kväll möttes politiker från båda kanterna och röster som är engagerade i landsbygdsfrågor i en debatt om stad och land. Ett av ämnena var urbaniseringen i Sverige, förflyttningen till städerna går snabbast i Europa här.
De senaste 30 åren har mer än hälften av landets kommuner tappat invånare, samtidigt har storstäderna växtverk. Statistiken oroade flera av debattörerna. Hanif Bali (M) var den enda som lyfte fram urbaniseringen som någonting bra, och framhöll att det leder till högre tillväxt, bättre ekonomi och skapar helt nya innovationer. Han tror inte på åtgärder för att aktivt stoppa den.
– Var drar vi gränsen för vad politiken kan göra? Ska vi förbjuda folk att flytta till städerna? Eller dem som bor i storstäder att skaffa fler barn, var drar man gränsen, undrar Hanif Bali
”Enorm kapitalförstöring”
Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) högg till på beskrivningen av urbaniseringen som någonting positivt.
– Det är en kapitalförstöring som är enorm. Man river lägenheter i parti och minut, 40 procent av våra lägenheter. Skogen, malmen, elkraften finns ju här, det är ju fortfarande vår ryggrad, säger Danielsson, som hävdar att man fått mångmiljonbelopp av staten för att riva fastigheter.
– Sedan behöver vi high-tech företag i Solna också, de är inte våra motståndare, fortsätter han.
Även Terese Bengard, verksamhetschef för Hela Sverige ska leva, gav replik på Hanif Balis uttalande.
– Jag håller inte med om att all innovation finns i staden. Vi måste skapa hållbara städer och hållbara landsbygdsregioner.
Bali påpekade att han inte tycker att det finns ett motsatsförhållanden mellan stad och landsbygd, men han tror inte på politiska åtgärder för att bromsa förflyttningen av vare sig människor eller statliga jobb.
– Jag tror att politiker måste ta ett steg tillbaka. Landbygden måste få ett starkare självstyre. Ingen i Stockholm kommer lösa problemen, landsbygden måste lösa problemen själv, säger han.