Mellan 2004 och 2013 har antalet statliga jobb i storstäderna blivit 9934 fler. Samtidigt har antalet statligt anställda i glesbygdskommuner blivit 864 färre. I Gävleborg har de statliga jobben ökat med 759 stycken i Gävle medan Hudiksvall har förlorat 56 statliga jobb.
Procentuellt ökar Ljusdal mest men det kan delvis förklaras med att de anställda vid sågverket i Färila och det nedlagda sågverket i Skästra räknas som statligt anställda eftersom de delvis ägs av Sveaskog genom Setra-koncernen.
Utlokaliserar jobben
I Ljusdal tittar man på om det går att utlokalisera fler kommunala jobb till de mindre orterna i kommunen, exempelvis Ramsjö. Lars Molin hoppas att det kan visa för både regionen och staten att det är möjligt att förlägga vissa jobb utanför storstäderna, vilket är viktigt för mindre kommuner, menar han.
– Det känns väldigt gammalmodigt att samla människor i byggnader när vi nu har en teknik som möjliggör att vi kan sitta i Ljusdal och vara uppkopplad mot hela världen, säger Lars Molin (M).
– Den typen av akademikerjobb finns inte i så stor utsträckning. Dessutom, när du anställer i dag anställer du en hel familj och då behöver du flera akademikerjobb att erbjuda, säger Lars Molin (M).
Måste själva ta tag i problemen
Enligt Lars Molin (M) måste kommunerna på landsbygden själva ta tag i problemen som leder till att fler också väljer att flytta till större städer.
– Vi måste visa på exempel, människor som har flyttat från de stora tätorterna till Ljusdals kommun och utför ett kvalificerat arbete från ett eget hus eller ett kontor i kommunen, säger Lars Molin (M).