Han skrattar gott och länge åt det lätt komiska i situationen. Samtidigt är det det första steget i hans nya liv efter att ha sparkats från Posten efter 38 år i statligt tjänst. Med kort varsel, dessutom.
Men att ge upp ligger inte för den förre posttjänstemannen – till jul hoppas han vara klar med sin utbildning till undersköterska och sedan väntar jobb inom den kommunala äldrevården.
Växande klyftor
I en serie inslag har SVT belyst de växande klyftorna i landet. Ett Sverige där urbaniseringen går snabbast i Europa, där både kapital och människor sugs in mot storstädernas medan lands- och glebygden i samma takt töms på folk, framtid och möjligheter.
En utveckling där staten gått före, nära 10 000 nya statliga jobb har skapats i de större städerna de senaste decenniet. Men i övriga landet, det omvända. Statliga myndigheter, verk och bolag har legat först i utflyttningskön.
Tusentals jobb som försvunnit från kommuner runt om i landet, men bakom varje minuspost finns också en människa. Lars Lövmo i Magdbyn, en dryg mil från Ånge är en av dessa.
En veckas varsel
Han är inte bitter, snarare arg över hur allt kom att sluta. Efter 38 år som anställd inom posten fick han gå. Med en veckas varsel.
Han var med när terminalen i Ånge skar ner i mitten av 90-talet. Lars fick istället börja pendla, 8 mil till postterminalen i Sundsvall där han jobbade till 2014. Då kom nästa neddragning och Lars var en av de som fick gå.
Han tycker att arbetsgivaren skötte det hela ovanligt fult.
En kopp kaffe som tack
Från det att beskedet kom tills jag fick gå hem gick i stort sett en vecka, berättar han.
– En kopp kaffe fick vi, inget annat. Inga blommor, ingen avtackning, ingen gåva. Efter 38 år i statlig tjänst. Vi fick gå ut och äta, men vi fick betala maten själv.
Han tycker utvecklingen de senaste decennierna har varit bedrövlig – och rent förödande för Ånges del.
– Så här kan det bara inte fortsätta, säger han och berättar om när hans yrkeskarriär började på 70-talet.
– Då jobbade 200 man på postterminalen i Ånge, ytterligare 300 på SJ och ett 100-tal på fotoföretaget Fuji. Nu är i stort sett allt borta, konstaterar han.
”Rak och tydlig”
Han följde noga gårdagens direktsända debatt i SVT om lands- och glesbygdens framtid.
– Det är bra att frågan kommer upp på bordet, säger han, samtidigt som det blev för mycket pajkastning mellan rikspolitikerna.
Nöjdast är han med insatsen från sitt eget kommunalråd, Sten-Ove Danielsson. (S)
– Jag är faktiskt stolt över att vi har ett sånt kommunalråd här, säger Lars. Han var rak och tydlig, satte fingret på problemet” betygsätter han.
Therese Bengard, ny chef för ”Hela Sverige ska Leva” fick också godkänt.
Nytt jobb – undersköterska
Men, det han verkligen saknade var konkreta besked om framtiden.
Sparkad efter 38 år i statens tjänst. Men, 57 år gammal är han långt ifrån att ge upp. Till jul hoppas han bli klar med sin utbildning till undersköterska, och går allt som han tänkt sig får han jobb inom äldreomsorgen i kommunen.
– Det ska bli roligt, jag tycker det ska bli kul att få göra en insats för de gamla, säger han.
Och redan till sommaren väntar som sagt, hans livs första sommarjobb.
Det sista brevet är sedan länge sorterat och ett nytt yrkesliv om hörnet väntar – inom äldrevården.