• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ridande polis attackerar motdemonstranter under Svenskarnas partis torgmöte i Malmö på lördagen. Foto: Drago Prvulovic/TT

Skånepoliser utredde sig själva efter bråken

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens våldsamheter i Limhamn, där polisen beordrade in hästar bland motdemonstranter till Svenskarnas parti och flera personer skadades, har polisen anmält sig själv. Men de första förhören sköttes av de egna utredarna, rapporterar Expressen.

– Internutredarna har inte beredskap över helgen, säger Eva Nilsson, vice överåklagare vid Riksenheten för polismål, till tidningen.

Normalt ska polisens internutredningsgrupp utreda sådant för att undvika jävsmisstankar. Efter en diskussion mellan vice chefsåklagaren i Stockholm och polisens stab i Malmö blev det dock så att utredare från länskriminalen i Skåne fick ta hand om de första förhören under helgen, utredare som till vardags arbetar nära de poliser som var i Limhamn i lördags.

Tumult vid demonstration

Den interna anmälan gäller dels användandet av rytteriet och dels eventuell vårdslöshet i trafik sedan en person blivit påkörd av ett polisfordon.

Töllborg: Måste bli fristående

– En kollega som förhör en annan kollega, ja det brukar ju fungera bra, ironiserar Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, som bland annat skrivit en rapport om polisens internutredningsarbete på uppdrag av polisen.

Han anser att utredningar av brott och fel från polisen måste bli en helt fristående verksamhet som är händelseorienterad och med 24-timmarsjour. I nuläget går internutredningarna alldeles för långsamt och Sverige kommer inte ens upp till internationell minimistandard.

– Och att plocka in länskrim här får en omedelbar konsekvens – hur skicklig utredningen än är så kommer det finnas folk som säger ”nej det var polisen som utredde sig själva”. De misstankarna ligger också inom rimlighetens gräns för poliser är också människor, med svagheter. Det hade varit bättre om de inte gjort någonting alls, säger Dennis Töllborg.

Medger risk för jävsmisstanke

– Det kan vara väldigt bråttom, då kan vi begära biträde från polismyndigheter med förstahandsåtgärder som inte kan anstå, säger Mats Åhlund, överåklagare vid riksenheten för polismål.

Visst kan det finnas risker med misstankar om jäv, medger han.

– Men riskerna är större om man avvaktar och skjuter fram åtgärder, som man behöver göra för att säkra bevisning, i flera dagar.

När polisen nästa år uppgår i en ny organisation så kommer även internutredarna att ha beredskap för att gå in och arbeta på helger och kvällar.

– Det är viktigt att de får det, det är en fråga som vi har drivit från riksenheten för polismåls sida, säger Mats Åhlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tumult vid demonstration

Mer i ämnet